A fa fogkefe előnyei és hátrányai

A fa fogkefe előnyei és hátrányai

Mik is valójában a fa fogkefe előnyei és hátrányai?

A fa fogkefe bükkfából készült nyele európai fenntartható erdőgazdálkodásból származik, sörtéi pedig egy hosszú szőrű disznófajta sterilizált, megtisztított sörtéiből készülnek. Ezek a sörték a húsipari feldolgozás során felesleges melléktermékként, vagyis hulladékként keletkeznek, amit a fogkefe és egyéb természetes sörtéjű kefék készítése során hasznosítanak újra. De mik is valójában a fa fogkefe előnyei és hátrányai?

A fa fogkefe funkcióját tekintve ugyanarra jó, mint a műanyag fogkefék, vagyis, hogy fogat moss vele. A műanyag társak alapanyagához kőolajra van szükség (mint minden műanyaghoz), a fa fogkefe alapanyagai azonban természetesek. Élettartamuk végén a műanyag fogkefék kizárólag kommunális kukába kerülhetnek, míg a fa fogkefe 100%-ban hasznosítható komposztálással, így tökéletes hulladékmentes alternatívát kínál.

Európai fenntartható fából készül, nem pedig kínai bambuszból

A műanyag fogkefék környezetbarát alternatívájaként gyakran emlegetik a bambusz fogkeféket. Először is tisztázzuk: az, hogy valami környezetbarát-e vagy sem, erősen relatív, ezt helyesebb inkább viszonyítási alapként használni. Kétségtelen, hogy bizonyos szempontból vizsgálva a bambuszból készült fogkefék környezetkímélőbb alternatívát nyújthatnak (hiszen például komposztálható a nyelük), ugyanakkor nem mehetünk el amellett, hogy az, hogy valami természetes, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy akkor környezetbarát is lenne egyúttal.

Bár a bambusz és termesztése számos olyan pozitív sajátossággal rendelkezik, amivel méltán kiérdemelhetné a környezetbarát címkét, ezek a pozitív tulajdonságok azonban jelentősen vesztettek előnyeikből az elmúlt évtizedek során, elsősorban az őrülten növekvő fogyasztói igények következtében. A globális fogyasztói igényekre válaszul Kína elkezdte ösztönözni a bambusztermelést, aminek eredményeként megjelentek a monokultúrás bambuszültetvények. Ez önmagában még nem is lenne akkora probléma, hiszen köztudott, hogy a bambusz nagyon gyorsan nő és az ellenálló képessége is kimagasló, ezért termesztéséhez alapvetően nincs szükség hozamnövelő műtrágyákra, sem pedig növényvédőszerek használatára. A termelés és a profit azonban nagy úr, a monokultúrás termesztés pedig még egy olyan ellenálló növénynek sem kedvez, mint amilyen a bambusz. Egy olyan országban termesztve, amely egyébként is hadilábon áll a környezetvédelmi szabályozások terén, erősen kétségessé teszi a bambusz környezetbarát mivoltát.

Mindezek következtében, valamint a szállítással járó környezetterhelést figyelembe véve környezetbarátabb megoldást jelent, ha bambusz helyett minél közelebbről és fenntartható erdőgazdálkodásból származó eszközöket használunk, mint amilyen például a fa fogkefe is.

Állati sörtés, nem vegán

Kétségtelenül a legnagyobb hátránya környezetterhelési szempontból, hogy a sörtéi állati szőrből, és azon belül is a kínai húsipar melléktermékeként keletkező disznószőrből készülnek. Így a fogkefének ez a része távolról érkezik Európába, ugyanakkor ha nem hasznosítanák (nem csupán a fogkeféhez, hanem egyéb háztartási kefékhez is), akkor egyszerűen kidobásra kerülne.

Az ideális megoldás az lenne, ha létezne már olyan zero waste fogkefe, aminek a nyele minél közelebbről, fenntartható gazdálkodásból származna, növényi sörtékkel ellátva, ilyenről azonban egyelőre nincs tudomásunk.

Eleinte kemények a sörték, de hamar puhává, rugalmassá válnak

A kemény sörték bánthatják az ínyt, az erős súrolás pedig ezen felül roncsolhatja is, ezért ebből a szempontból mindenképp érdemes puha sörtéjű fogkefét használni. A célt, vagyis a fogak megtisztítását a lepedéktől egy puhább sörtéjű fogkefével is elérjük, ám tény, hogy ez egy újfajta fogmosási módszer elsajátítását igényli. Aki addig az erős, kemény fogsúroláshoz volt szokva, annak át kell állnia egy sokkal gyengédebb technikára, különben idő előtt tönkremennek, ziláltak lesznek a sörték. A fa fogkefe sörtéi eleinte kemények, ám a használat során fokozatosan puhábbá válnak. A folyamat gyorsítása érdekében érdemes az egyes fogmosások előtt meleg vízbe áztatni pár percig a fejet, illetve jó technikával kell fogat mosni, nem szabad nagyon nyomni, mert az kárt tesz az ínyben, a fogkefe sörtéiben, sőt még a zománcnak is rossz.

Összességében tehát, bár a fogak és az íny szempontjából előnyös a fa fogkefe sörtéinek puhasága, használati szempontból, amennyiben nem tud valaki átállni a gyengédebb fogmosásra, ez akár még hátrányként is megjelenhet.

A fogkefe fejének mérete

A fogkefe feje nagyobb, ezért akik addig is célzottan a kisebb fejű fogkeféket választották, nehézkesnek találják a használatát. Viszont pont ebből kiindulva (nagyobb fej, puha sörték) a fa fogkefe lényegében rákényszerít arra, hogy jobban odafigyelj arra, hogyan mosol fogat. A puhaság miatt óvatosabban dörzsölöd a fogakat (hogy ne menjenek hamar tönkre a sörték), a merevebb és nagyobb fej miatt pedig külön figyelsz arra, hogy a kisebb zugokat is megfelelően tisztán tartsd, így nem csak, hogy alaposabbá válik a fogmosásod, annak ideje is meghosszabbodik. (A fogorvosok szerint kb. két percig szükséges a fogmosást végeznünk.)

Összefoglalva: ha megtanulsz alaposan, kímélően fogat mosni és rendszeresen (minimum 3 havonta) fertőtleníted a fogkeféd ecettel, egy 100%-ban komposztálható fa fogkefe akár 10-12 hónapon keresztül is kiszolgálhat, amely így összességében még költséghatékony fogmosást is biztosíthat a számodra.