A gesztenye nem csak finom...

A gesztenye nem csak finom...

A tél egyik legkedveltebb csemegéje a szelídgesztenye. Sütve, főve, süteményben, húsok
töltelékében vagy pástétomban – bárhogyan nagyszerű. De azt talán kevesen tudják, hogy gyógyító
hatásai is figyelemre méltóak, ráadásul a gluténérzékenyeknek sem kell lemondani róla.
 
A gesztenye, és a belőle készített hagyományos gesztenyemassza, illetve püré is rendkívül gazdag E-
vitaminban. Meglehetősen magas a gesztenyében a B1-, B2-, B3-, valamint a B6-vitamin mennyisége
is. Első hallásra talán meglepő, de C-vitamin-tartalma megközelíti a málnáét vagy a ribizliét, ami
magas koncentrációt jelent. Érdekessége folsavtartalma, ami a diófélékre egyáltalán nem jellemző,
elsősorban a zöld leveles zöldségekben található. A gesztenye ásványi anyagai miatt is kiemelkedő
növényünk: gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban és foszforban. Ezek mellett mangán, vas
és cink is található benne. Kiváló élelmirost forrás, ennek köszönhetően többek között csökkenti az
éhségérzetet, elősegíti a jó bélműködést, így jó szolgálatot tehet a méregtelenítő- és fogyókúrák
során. A szelídgesztenye energiatartalma alacsony, ellentétben más diófélékkel. Nagyrészt telítetlen
zsírsavakat tartalmaz.
 
Sokoldalú gyógyító hatásai
A népi gyógyászat már régen is használta belsejét, mely nyersen sikerrel gyógyítja a hasmenést. A
nyáron szedett leveléből főzött tea kiválóan alkalmas légcsőhurut, köhögés kezelésére. Levele
serkenti a vénás vérkeringést, porrá tört kérge pedig mézzel összekeverve enyhíti a köhögést.
 
Termése is gyógyító hatású, az eszcin (szaponinkeverék) jótékony hatása révén. Bár készíthetünk
belőle mézet, kesernyés íze miatt azonban sütésre nem alkalmas. Magában fogyasztva vagy akár
hideg ízesítőként értékes táplálék.
 
A fentiek alapján vitathatatlan, hogy egy szuperegészséges élelmiszer! A gesztenyét számos
formában megtaláljuk a boltokban, ezért nem feltétlenül kell téli csemegeként számon tartanunk. A
mélyhűtött áruk között az egész pucolt, a natúr püré is fellelhető, de lehet natúr főtt gesztenyét
védőgázas csomagolásban is kapni, valamint sütéshez, búzaliszt helyett, már őrölt, azaz gesztenyeliszt
formában is hozzájuthatunk ehhez a fantasztikus gyümölcshöz. Számos húsos étel töltelékeként, vagy
köretként is megállja a helyét. Mivel a gesztenye -hasonlóan a mogyoróhoz és a mandulához-
gluténmentes, így a belőle készült lisztet, illetve más termékeket, a gluténérzékenyek is bátran
fogyaszthatják!
 
Gesztenyével töltött pulykatekercs recept
Hozzávalók
50 dkg pulyka darálthús, 20 db szeletelt bacon, 1 marék bébispenót, 1 marék főtt, hámozott
gesztenye, só, bors, kakukkfű
 
Elkészítés
A darált húst sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel meghintjük, majd sütőpapírra borítjuk, és a kezünkkel
téglalap formára lapítjuk.
 
A bébispenótot ráhalmozzuk a darálthúsra, majd megszórjuk főtt gesztenyével. Sózzuk és borsozzuk
ismét, majd óvatosan, szorosan felcsavarjuk.
 
A hústekercset bevonjuk baconnel, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 45 percre 180 fokos sütőbe
toljuk. Salátával tálaljuk.
 
Jó étvágyat kívánunk!