A húsfogyasztás hatása Földünk életére

A húsfogyasztás hatása Földünk életére

A húsfogyasztás jelentős ökológiai lábnyomot hagy maga után.

Az előállítása, hűtése, szállítása nemcsak a károsanyag-kibocsátás szempontjából hátrányos, hanem azért is, mert az egyre értékesebbé váló vízkészletet is megcsapolja. Ahhoz, hogy 1 kg marhahús az asztalunkra kerüljön, átlagosan 13 ezer liter vizet kell felhasználni – mindent beleszámolva, kezdve az állatok táplálására szánt takarmánynövények öntözésétől, az állatok itatásán, illetve a hús feldolgozásán át a hűtőautók mosásáig.
 
De vajon mi történne, ökológiai és gazdasági szempontból, ha mindenki vegetáriánussá válna a bolygón?
 
Andrew Jarvis, a Colombia Nemzetközi Trópusi Mezőgazdasági Központ szakembere szerint a probléma az, hogy valójában két külön világban élünk. „A fejlett országokban a vegetarianizmus csupa pozitív egészségügyi és környezeti hatással járna. De a fejlődő országokban negatív hatásai lennének a szegénység vonatkozásában” – mondja.
 
Marco Springmann, az Oxford Martin School kutatásának egyik tagja számítógépes modellekkel vizsgálta, milyen hatásai lennének, ha 2050-ig teljesen leállnánk a húsfogyasztással. Az eredmények szerint az élelmiszerhez köthető üvegházhatású gázkibocsátásunk 60 százalékkal csökkenne, ha pedig mindenki egyenesen vegán lenne, ezt az arányszámot 70%-ra is feltornászhatnánk. Springmann hozzátette: ezek a számok azt jelentik, hogy valódi hatást a klímaváltozásra csak akkor tudnánk elérni, ha tényleg mindenki átállna a növényevésre. „Ez nem túl valószínű, de rámutat arra, hogy milyen nagy jelentősége lesz a jövőben az élelmiszer-előállításból eredő kibocsátásnak.”
 
Az élelmiszer, és különösen a hús előállítása emellett rengeteg helyet is foglal: a bolygó ötmilliárd hektárnyi mezőgazdaságra hasznosított területének 68 %-át hús előállítására használjuk. Ha mindannyian vegetáriánusok lennénk, akkor ennek a területnek a 80%-át visszaalakíthatnánk őshonos erdőkké, ami megkötné a szenet, és így további pozitív hatással lenne a klímára. Az erdők újramegjelenése pedig a biodiverzitást is segítené, visszatérhetnének és elszaporodhatnának az élőhelyüktől megfosztott állatfajok. Azt ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy mielőtt bármit kezdhetnénk az eddig a haszonállatok által használt területekkel, meg kellene oldanunk azok regenerációját. Ahogy Jarvis fogalmazott, „nem várhatjuk, hogy amint eltávolítottuk a területről a teheneket, az hirtelen elsőosztályú erdővé válik csak úgy magától”.
 
A gazdaság szempontjából is problémákba ütköznénk, hiszen új munkalehetőségeket kellene találni mindazoknak, akik addig a húsiparban dolgoztak – a gazdáktól a mészárosokon át a hentesekig. Ha ezt nem sikerülne megoldani, akkor megnövekedne a munkanélküliség – különösen a mezőgazdaságból élő vidéki területeken –, ami pedig társadalmi elégedetlenséghez vezetne. „3,5 milliárd háztáji állattartó van a Földön, évente csirkék tízmilliárdjait dolgozzák fel, hogy megegyük őket” – mondja Ben Phalan, a Cambridge Egyetem kutatója. – „Ez komoly gazdasági zavart okozna.”
 
Ráadásul az egészségügyi következmények sem feltétlenül lennének annyira rózsásak, mint amennyire gondolnánk. Springmann számítógépes modellje szerint ha 2050-re a világon mindenki vegetáriánus lenne, akkor a halálozási arány 6-10 %-kal csökkenne, ahogy visszaszorulnának a koszorúér-betegségek, a diabétesz, a stroke és a rák. Azonban az állati eredetű élelmiszerek egy kalóriája nagyobb tápértékkel bír, mint egy növényi eredetű kalória, így ha nem megfelelően állítjuk össze az étrendünket, az bizony az egészségünk rovására mehet. A modellek szerint kétmilliárddal nőne az alultáplált emberek létszáma, ami a fejlődő országokban egészségügyi krízishez vezetne.
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy tanulmánya szerint a húsfogyasztás gyakorisága és az adagok mérete a kulcs. Ha betartanák a WHO táplálkozási javaslatát, az Egyesült Királyság üvegházhatású gázkibocsátása 17 százalékkal csökkenne, ami egészen 40 %-ig fejleszthető lenne, ha a lakosság a hús mellett az egyéb állati eredetű termékekkel és a rágcsálnivalókkal, snackekkel is óvatosabban bánna.