A Jóga Nemzetközi Napja

A Jóga Nemzetközi Napja

Június 21.

2015 óta Június 21-én ünnepeljük a Jóga Világnapját, amellyel India jelenlegi miniszterelnöke, Narendra Damodardas Modi szerette volna felhívni a figyelmet a jóga értékeire.
 
2014 szeptemberében New Yorkban, az ENSZ közgyűlése előtt tartott, klímaváltozásról szóló beszédében hívta fel a figyelmet arra, hogy a megoldás az ember életmódjában, értékrendjében, felfogásában bekövetkező változáson múlik, és a jóga valójában pont erről szól.
 
A jóga nem sport, vagy tornagyakorlat, hanem az ember életmódjának, értékrendjének, hozzáállásának a megváltoztatásáról szól. Ehhez méltó módon, egy világnappal ünnepelhetjük 2015 jún. 21-e óta, rengeteg jógázóval együtt világszerte ezt az Indiából származó, ősi tudományt.
 
Narendra Modi maga is jógázik, fiatalon ismerkedett meg a jógával, melynek elmondása szerint a mai napig nagyon sokat köszönhet. Mi pedig neki köszönhetjük, hogy 2014. decemberében az ENSZ Közgyűlése június 21-ét a Jóga Nemzetközi Napjává nyilvánította. Az ENSZ történetében ez volt eddig a legtöbb nemzet által támogatott javaslat (Indiát 175 nemzet támogatta az előterjesztésben).
 
Amellett, hogy elsöprő többséggel szavazták meg, rekordidő alatt fogadták el (kevesebb, mint 90 nap). Ezzel az ENSZ elismerte a jóga "holisztikus szemléletét az egészség és a jólét területén", valamint, hogy a jóga gyakorlása, és minél szélesebb körben való terjesztése az egész világ számára hasznos.
 
A dátumra sem véletlenül esett Narendra Modi választása, hiszen június 21-e, a nyári napforduló napja, a leghosszabb nap az Északi féltekén, emiatt fontos jelentőségű a világ számos területén.