A kínai csillagjóslás filozófiája

A kínai csillagjóslás filozófiája

Ismerkedj meg a kínai csillagjóslás alapjaival!

A kínai asztrológia manapság a nyugati világban is egyre többeket foglalkoztat.
Ismerkedjünk meg mi is a kínai csillagjóslás alapjaival!
 
A legenda és a valóság
 
A legenda szerint valamikor Krisztus születése előtt 500 évvel, Buddha magához hívta az állatokat,hogy megjutalmazza őket. Az állatok nagy része azonban nem tett eleget a meghívásnak, kivéve 12 állatfajt. Ők érkezési sorrendben a következők voltak: a patkány, a bivaly, a tigris, a nyúl, a sárkány, a kígyó, a ló, a kecske, a majom, a kakas, a kutya és a disznó. Buddha jutalmul mindegyiküknek adott egy évet, amely magán hordozza az adott állat legfontosabb tulajdonságait, amint az abban az évben született emberek is.
 
A valóság kicsit eltér a legendától, a kínai asztrológiát ugyanis már jóval Buddha előtt is alkalmazták. Míg a nyugati asztrológiában a Naphoz igazodnak a horoszkópkészítők, addig a Távol-Keleten a holdciklusok változásaira alapoznak. Így lehet, hogy Ázsiában az Újév napja mindig más napra esik.
 
A kínai asztrológia értelmezése
 
A kínai asztrológia az időt 60 éves ciklusokra osztja, ezen belül minden év egy bizonyos Égi Törzs és egy Földi Ág kombinációjából alakul ki. Másfelől az Égi Törzsek (az elemek, sorban: Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz mind a Yin illetve Yang formájukban) és a Földi Ágak (az állatjegyek) a holdhónapokhoz, holdnapokhoz, az órákhoz és a 12 állatjegyhez is kapcsolódnak, tehát az egyéni sorsra és jellemre is kihatnak. Így amikor a kínai asztrológiát megpróbáljuk a saját személyiségünkre levetíteni, nem elég az állatövi jegyek tulajdonságait figyelembe venni. Hiszen egyazon évben rengeteg ember születik, mégsem egyforma tulajdonságokkal rendelkeznek. Ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk, meg kell vizsgálnunk az „Útitársunkat”, amit a születésünk órája határoz meg. Hasonló ez a nyugati asztrológia aszcendenséhez, de nem tévesztendő össze vele. Ha pedig az adott állatövi jegyhez még az öt elem (Föld, Víz, Tűz, Fa, Fém) közül is hozzárendeljük a megfelelőt, egészen pontos képet kaphatunk
Önmagunkról.