A legjobb fájdalomcsillapító gyógynövények

A legjobb fájdalomcsillapító gyógynövények

Ismerjünk meg párat a legjobb fájdalomcsillapító gyógynövények közül a természet patikájából!

Cayenne-bors
A cayenne-bors (szárított és őrölt csípős paprika) a paprika erősségéért felelős kapszaicin nevű anyagot tartalmazza. Külsőleg a bőrt jelentősen felhevíti és kipirosítja. A kapszaicin hatására a fájdalomérzékelésért felelős idegvégződésekre hat, amennyiben ott felszabadítja az úgynevezett P vegyületet, amely ingerületátvivő anyagként a fájdalom kiváltásában és érzékelésében játszik szerepet. Ezért a kapszaicintartalmú anyagok alkalmazása először fokozza a fájdalmat, rövid időn belül azonban kimerülnek a P-raktárak, és ennek köszönhetően tartós fájdalomcsökkenés áll be.
 
Kapszaicintartalmú kenőcsöket és tapaszokat gyakran használnak övsömör után visszamaradt idegfájdalmak esetén, de izomfájdalmaknál és olyan idegi fájdalmaknál is, amelyek gyulladásos- degeneratív ízületi megbetegedésekkel kapcsolatban lépnek fel. Késztermékek mellett ép bőrre a következő, gyógyszertárban elkészítendő kenőcsöt is lehet használni: Extractum Capsici 2% 2,5 g, Unguentum leniens ad 100,0 g.
 
Fehér fűz
A fűzfa barkáit mindenki ismeri, az azonban ma kevésbé tudott, hogy a fűzfakérget már az ókorban is láz- és fájdalomcsillapításra használták. Jó száz évvel ezelőtt a fűzfakéreg hatóanyagából, a szalicilsavból állították elő a szintetikus acetilszalicilsavat, amely az aszpirinban is megtalálható. Ez utóbbival ellentétben a fűzfakéreg nem károsítja a gyomor nyálkahártyáját, viszont a hatása sem olyan erőteljes.
 
A növényi fájdalomcsillapító alkalmazható a következő esetekben: reuma, artritisz, artrózis, megfázásos megbetegedések. A tavasszal gyűjtött zsenge ágak kérgét alkalmazzák. Teához körülbelül 1 gramm finomra vágott vagy durvára őrölt kérget kell leönteni 150 ml hideg vízzel, röviden felmelegíteni a keveréket, majd 5 perc múlva leszűrni. A napi adag 3-5 csésze. Ezen kívül gyógyszertári fűzfakészítmények is kaphatók.
 
Réti legyezőfű
A réti legyezőfű a rózsafélékhez tartozik, és szinte egész Európában előfordul. A levelek széttépésekor felszabadul a szalicilaldehid illata. A növény egyéb hatóanyagok mellett a fűzfához hasonlóan szalicilsavat tartalmaz, és vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antireumatikus hatása van.
 
Teához 1 teáskanálnyi virágot vagy zsenge levelet öntsünk le 15 ml forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 7 percig, szűrjük le, majd naponta többször igyunk meg belőle egy-egy csészével.
 
A fitoterápiában mindig az egyénnek leginkább megfelelő szert kell kiválasztani. Aki nem biztos a dolgában, az forduljon szakemberhez, hogy együtt találják meg a leghatékonyabb fájdalomcsillapító eljárást.