A legjobb gyógynövények a szív egészségének védelmében

A legjobb gyógynövények a szív egészségének védelmében

A gyógynövények természetes megoldást nyújthatnak

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik a halálozási okok listáját. Sokan küzdenek magas vérnyomással, érelmeszesedéssel, de vannak, akiknél „csak” a kockázati tényező nagyobb, mint másoknál, például egy szívinfarktusra. A gyógynövények természetes megoldást nyújthatnak az ilyen jellegű megbetegedések megelőzésére.
 
A Fehér fagyöngyöt már az ősi kelták is ismerték, mindent gyógyító, szent növénynek tartották, de közismert angolszász hagyomány a fagyöngy alatti csók is. A hiedelmek mellett azonban tényleg van jótékony hatása a növénynek. Szabályozza a szívritmust, megakadályozza az érelmeszesedést, vérnyomáscsökkentő és vérzéscsillapító hatással bír, kismértékben pedig csökkenti a vércukorszintet is. Persze ne álljunk neki csak úgy gyűjteni a legközelebbi alma, körte vagy nyárfáról, mivel fehér színű bogyótermése az emberre mérgező. Kedvező hatását fiatal leveleinek és ágainak köszönheti, melyekől gyógytea, gyógybor vagy borogatás készíthető.
 
Egy másik, szintén közismert gyógynövény az Egybibés galagonya. Szíverősítő, szívnyugtató, értágító,vérnyomáscsökkentő hatása mellett visszaszorítja az érelmeszesedést és hatékonyan előzi meg a
koszorúér betegségeket. Ezen kívül stresszoldó, nyugtató hatással is bír. Fontos, hogy alacsony vérnyomás mellett nem ajánlott a fogyasztása! Szárított virágos hajtásából gyógytea készíthető, terméséből pedig likőr, lekvár vagy pálinka.
 
Furcsa lehet, de az egész Európában elterjedt Közönséges vadgesztenye is a gyógynövények sorát gyarapítja. Gyógyászati célra elsősorban a termését használják, de kérge,levele és virága is gyógyhatású. Készíthető belőle alkoholos tinktúra vagy krém. Csökkenti a gyulladást, ödémát, erősíti az érfalakat, megakadályozza a vérrögképződést, visszerek és egyéb fájdalommal járó érrendszeri panaszok ellen pedig külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Termése közvetlen fogyasztásra nem alkalmas, magas szaponin tartalma miatt mérgező hatású.
 
Valószínűleg a legtöbb háztartásban megtalálható a következő növény, a Kurkuma. Ázsiából származik, Európában pedig sárga gyömbérként is ismert, mivel gyöktörzse nagyon hasonló a gyömbérhez, és ha felvágjuk, sárga színű a kurkumin tartalom miatt. Gyulladáscsökkentő, immunstimuláló, antivirális, antimikróbás és antikarcinogén hatásai ismertek. Gátolja a vérrögképződést, csökkenti a „rossz” koleszterin és növeli a „jó” koleszterin szintjét, csökkenti a
vércukorszintet, emellett pedig jótékony hatással van az emésztésre és az ízületekre is. Rákellenes hatása tudományosan bizonyított.