A legjobb gyógynövények kánikula idején

A legjobb gyógynövények kánikula idején

Bodza
A magyar népgyógyászatban a kamilla mellett a leggyakrabban használt gyógynövény. A cigányasszonyok minden részét használták gyógyításra: virágját, termését, levelét, kérgét és gyökerét. A kellemes illatú szárított virágból készül jóízű, finom teája, melyet megfázásra, hörghurutra, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használunk. Nagy melegben ajánlott egy csésze bodzatea, mert segíti az izzadást. Hűtve is kiváló ízű.
 
Citromfű
Elsősorban idegerősítő és nyugtató hatása ismert. Agyunkat, idegrendszerünket is erősíti, meghosszabbítja életünket!
 
Mentával keverve is kiváló üdítőitalt készíthetünk belőle. Nyugodtan ihatunk belőle naponta 2 csészével is vagy főzhetjük hígabbra nagyobb mennyiségben.
 
Csipkebogyó
A csipkerózsa éretten piros színű és kemény áltermését, a csipkebogyót az első fagyokig, szeptembertől novemberig gyűjtjük és mag nélkül, szárítva használjuk. Gyógytea készítéséhez egy csapott evőkanálnyi csipkebogyót vagy csipkehúst 3-4 óráig hideg vízben áztatunk, majd hidegen megisszuk. Forralni, forrázni nem szabad. Napi 2-3 csészével is fogyaszthatunk belőle. A nagy melegben is jó C-vitamin forrás.
 
Erdei málna és erdei szeder
Az erdei málna levelét a nyár elején gyűjtjük. Az ókor óta használjuk összehúzó hatása miatt és a könnyű szülés elősegítéséért.
 
Az erdei szeder a rózsafélék családjába tartozik, évelő, tüskés félcserje, mely erdőszéleken nő. Forrázatát a cukorbetegségre is használjuk.
 
Mindkét növény teája ízletes. Összekeverve pedig még inkább, ezért javasoljuk üdítőként így fogyasztani. Amellett, hogy egy finom, az erdei szeder miatt vasat is tartalmazó keveréket iszunk, még a köszvényre és ízületi problémákra is gyógyírt készítünk magunknak. Nyári italnak készítve ajánljunk 1-1 evőkanálnyit mindkét növényből leforrázni egy liter vízzel, majd lehűteni. Esetleg egy kevés mézzel ízesíteni. Ez az arány egy nagyon híg főzet, nem gyógyító céllal készül!
 
Fürtös menta
A fürtvirágzatú, azaz fürtös menta baktériumölő és légúti tisztító hatású gyógynövény. Eurázsiában, a Mediterráneumban honos, hazánkban gyakori előfordulású növény. Emésztésjavító és nyugtató hatású is egyben, mint minden mentaféle. Élvezeti teának, nyáron hűsítő üdítőnek is kiváló, mivel jó az íze és korlátozás nélkül, bármeddig iható.