A legjobb gyógynövények lelki bajokra

A legjobb gyógynövények lelki bajokra

Orbáncfű, Golgotavirág, Keltike, Macskagyökér, Citromfű, Levendula

A kémiai depresszánsok mellett a természetnek is megvannak a maga depresszió elleni szerei. Ezek talán nem annyira hatékonyak, mint vegyi társaik, de cserébe annál kevesebb mellékhatással rendelkeznek. Ezek a gyógynövények többnyire enyhe depressziónál alkalmazhatók.

Orbáncfű

Az orbáncfüvet már a középkorban is alkalmazták melankolikus kedélyállapot ellen, és ma is felhasználják ezt a gyógynövényt enyhe vagy középsúlyos depresszió kezelésére. Rendkívül hatékony, súlyos eseteknél azonban nem ajánlott. Az, hogy az orbáncfűben pontosan melyik kivonat hat, az még nem egészen tisztázott.

A hipericinből indulnak ki, de feltehetően a hatóanyagkomplex az, amely a növényt annyira hatékonnyá teszi. Az orbáncfű antidepresszív hatása tudományosan bizonyított. A legújabb tanulmányok szerint az orbáncfűkészítmények az antidepresszánsokhoz hasonló hatást képesek kiváltani, de lehetséges mellékhatásuk a bőr fokozott fényérzékenysége (fototoxicitás) vagy egy allergiás reakció is lehet. Orbáncfű szedésekor figyelni kell arra, hogy felléphetnek más szerekkel kölcsönhatások, például az orbáncfű befolyása alatt csökken a fogamzásgátló tabletták hatása.

Golgotavirág

Enyhe depressziónál segíthet a golgotavirág levele. A gyógynövény különösen belső nyugtalanság, ingerlékenység és alvászavarok ellen hat. A golgotavirágnak általános nyugtató hatása van – pontosan szorongásos zavaroknál –, és ezért pozitív hatással lehet a depresszív hangulatokra is. Ezen kívül ez a növény testi fájdalmakat, például hátpanaszokat is enyhít.

Keltike

A keltike gyökérgumója nyugtató és ugyancsak antidepresszív hatással rendelkezik. A keltikekivonatból készült szereket gyakran alkalmazzák alvászavarok és belső nyugtalanság enyhítésére.

Macskagyökér

A macskagyökeret régóta olyan gyógynövényként ismerik, amelyet nyugtatásra használnak. Alvászavaroknál és idegességnél nagyon pozitív a hatása. Emellett a macskagyökér a lélek számára kiegyensúlyozás, és ezzel enyhe antidepresszáns szernek is számít. A pozitív hatás a macskagyökér bevétele után meglehetősen hamar bekövetkezik.

Citromfű

Az illatos levelű citromfű fűszer- és gyógynövényként egyaránt ismert. Népi neve (mézfű) aromadús voltára, kellemes ízére, egyben a latin névben szereplő melissa (méz) szóra utal. Dél-Európában vadon terem, a mi éghajlatunkon csak termeszteni lehet.

A gyógyászat történetében évszázadok óta ismert és nagyra becsült növény. Paracelsus, a híres svájci orvos azt tartotta róla, hogy meghosszabbítja életünket. Valóban, a világ legidősebb emberei közül többen fogyasztják napi rendszerességgel a citromfű teáját.

Elsősorban idegerősítő és nyugtató hatása ismert. Ha alvási problémákra isszuk, este lefekvés előtt tanácsos egy csésze langyos teát elkortyolgatni. Agyunkat, idegrendszerünket, szívidegeinket is erősíti, valóban igaz tehát, hogy meghosszabbítja életünket.

Levendula

Szin­tén jó e cél­ra a le­ven­du­la: a bo­ta­ni­kai név a la­tin la­va­re (mos­ni) igé­ből szár­ma­zik, ami utal a nö­vény erő­sen tisz­tí­tó jel­le­gé­re. A le­ven­du­la­vi­rá­got már ősi­dők óta al­kal­maz­zák tisz­tí­tó esszen­ci­ák, szap­pa­nok és par­fü­mök ké­szí­té­sé­nél. A nö­vény il­la­ta, sőt a le­ven­du­la­ me­zők pusz­ta lát­vá­nya is jobb kedvre de­rít, el­űzi a me­lan­kó­li­át.

A le­ven­du­la il­ló­o­la­ja az ér­zel­me­in­kért fe­le­lős agy­köz­pon­tot sti­mu­lál­ja. A le­ven­du­la­tej­ből ké­szült, le­ven­du­la­vi­rág­gal, ró­zsa­szi­rom­mal ki­egé­szített für­dő va­ló­sá­gos bal­zsam az el­gyö­tört lé­lek­nek. A le­ven­du­la il­ló­o­la­já­ból né­hány cseppnyit a hom­lok és a ha­lán­ték bő­ré­be be­masszí­roz­va meg­nyug­tat, el­la­zít.