A meggy jótékony hatásai

A meggy jótékony hatásai

A meggy a sportolók és karcsúsodni vágyók számára egyaránt kiváló választás

A mélybordó színű, savanykás gyümölcs számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, egészségre gyakorolt jótékony hatását tudományos eredmények igazolják. Segít az izomregenerálódásban és a fogyókúrát megelőző méregtelenítésben, emellett pedig kiváló hűsítő italokat készíthetünk belőle a forróbb nyári napokra.
 
Regenerálja az izmokat
A meggy természetes gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően enyhíti a testedzést követően kialakuló fájdalmat. A meggylé-kúra már 24 óra elteltével segít az izmok regenerálódásában és visszaadja a sportolók izomerejét. A jótékony hatásért a gyümölcs antioxidáns összetevői felelősek, melyek a meggy élénkpiros színét is adják.
 
Antioxidáns
A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek szintén antioxidáns hatásúak. A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást.
 
Légzésjavító
A sportkedvelőknek azért is jó választás a savanykás gyümölcs, mert A-vitamin tartalmának köszönhetően regenerálja a légzőszervek nyálkahártyáit, így megkönnyíti a légzést, ami a sporttevékenység mellett megfázás vagy légzőszervi panaszok esetén is hasznos lehet. A meggylé az egyik legjobb ellenszere a meghűléses és vírusos légzőszervi betegségeknek, mivel a savanykás környezetben a vírusok képtelenek megélni, illetve szaporodni.
 
Meghűlés ellen
A meggy leve az egyik legjobb ellenszer a meghűléses betegségek kezelésére. C-vitamin tartalma is segít a betegségek elleni küzdelemben. Megfázáskor ajánlott napi 2-3 dl fogyasztása. Levét a gyógyszergyártásban is használják színezőanyagnak, aromaanyagként, és egyes esetekben segíti a hatóanyagok jobb felszívódását.
 
Javítja a szívműködést
A szív működésének serkentése elsősorban a meggyben található ásványianyagoknak köszönhető. Kalcium, kálium és magnézium tartalma együttes erővel hat a szívre: tisztítja a vért, erősíti a szívizmokat, elősegíti a szabályos szívverést és a normális vérnyomást.
 
Karcsúsít
A meggy kedvelt zsírégető gyümölcs, a savanykás gyümölcs kiváló segítség a fogyás beindításban. A fogyókúra elkezdése előtt érdemes méregteleníteni, amire a meggy és a meggylé is alkalmasak. A bennük található nagy mennyiségű B-vitaminnak és magas élelmirost-tartalmuknak köszönhetően serkentik az emésztést, fokozzák az anyagcserét és salaktalanító hatásúak. Magas kálium tartalmuk miatt pedig erős vízhajtó hatással is bírnak, amely szintén hasznos a diétázás során.
 
Vértisztító hatású
Szintén a magas kalcium, kálium és magnézium tartalomnak köszönhetően a meggy fogyasztása segíti a vér megtisztítását, valamint serkenti a máj- és vese működését. Különösen azoknak ajánlott fogyasztani, akiknek az emésztésével nincs minden rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagy mennyiségű B- vitamin serkenti a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását.
 
A meggyszezonban érdemes a friss gyümölcsből falatozni vagy meggyturmixot inni, ám az év további részében sem kell lemondanunk a meggyes finomságokról. Ilyenkor préselt meggylevet és prémium meggybefőtteket fogyasszunk, amelyekhez akár egész évben hozzájuthatunk.
 
Diétás meggyes pite recept
Hozzávalók:
 4 tojás
 1 csomag sütőpor
 1 evőkanál vaníliakivonat
 1 csipet só
 10 dkg vaj
 1 kis doboz tejföl
 25 dkg szénhidrát csökkentett liszt
 2-3 evőkanál édesítőszer
 200 g magozott megy
 
Elkészítés:
A tojást kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a választott édesítővel és a vajjal, majd hozzá adjuk a tejfölt és a vaníliakivonatot.
 
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a tojásfehérjéből kemény habot verünk. A lisztet hozzá adagoljuk az összekevert tojássárgájához, végül bele forgatjuk a felvert tojásfehérjét is.
 
Vajazott, lisztezett, vagy sütőpapíros tepsibe öntjük a masszát. A magozott meggyet lisztbe forgatjuk és a tésztára szórjuk.
 
180 fokon, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
 
Jó étvágyat kívánunk!