A tánc világnapja

A tánc világnapja

Április 29.

A tánc világnapját immár 37 éve ünnepeljük, április 29-én. 1727-ben ezen a napon született a klasszikus balett egyik óriásának tartott francia Jean-Georges Noverre, az egyetemes táncművészet megújítója. 

Az ünnepet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egyik részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre és 1983-óta minden évben megünneplik az egész világon. Hazánkban a Magyar Táncművészek Szövetsége - a Nemzeti Táncszínházzal együttműködve – már hosszú évek óta nagyszabású gálaestet rendez a táncművészet legnagyobb ünnepén, amelynek keretében átadásra kerülnek a Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjai is.

Annak ellenére, hogy a tánc a zenével karöltve a legősibb emberi kultúra része, kevés azon országok száma, ahol a tánc illetve a táncművészet részét képezné a hivatalos oktatási rendszernek.
 
A Nemzetközi táncnapnak is aposztrofált esemény nem titkolt céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése a mindennapi felfogásban is. Egyben ösztönözni szeretnék a kormányokat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerekben már az alapfokú oktatástól kezdve.
 
A tánc az ember egyetlen olyan tevékenysége, ahol a testét használja eszközként gondolatainak, érzelmeinek vagy hangulatának kifejezésére.