A Távol-Kelet szépségtitkai

A Távol-Kelet szépségtitkai

Ismerjük meg közelebbről az Ájurvédikus kozmetika szépségtitkait.

Az indiai nők évezredek óta őrzik szépségük titkát. Megjelenésük méltóságteljes, finom és nőies. Szépségüket nem márkás kozmetikumoknak köszönhetik, hanem olyan ősi, hagyományos recepteknek, amelyekhez természetes anyagokat használnak. Ezeknek az ősi titkoknak a formuláit az Ájurvéda szövegei őrzik, mely részletes tanácsokat ad a bőr- és hajápolásra vonatkozóan is.
 
Mi a különbség a nyugati és az Ájurvédikus kozmetika között?
Az Ájurvéda, és általában a keleti orvoslás, az egyensúly helyreállítását célozza meg, mielőtt kezelne egy adott problémát. Ugyanígy, az Ájurvédikus szépségápolás a bőr természetes egyensúlyát tartja szem előtt. Ebből a szempontból a kozmetika, a testápolás nem választható szét az életmódtól, az étrendtől, az egészségi állapottól és az életkortól.
 
Hogyan segít az Ájurvéda a szépségen?
Alapvetően két szempontja van. Az egyik az úgynevezett „szépség rászajána” alkalmazása. Ez alatt olyan Ájurvédikus kozmetikumokat kell elképzelni, melyek a bőr optimális működését fenntartják, viszonylag függetlenül az alapul szolgáló zavartól. Céljuk, hogy mozgásban tartsák a bőr energiáit és anyagcseréjét, segítsék a méreganyagok kiürülését és a gyors regenerálódást.
 
A másik, a bőrön jelentkező zavaroknak a belülről történő megszüntetése. Ebben nagy szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, tisztító kúráknak, jógának, meditációnak stb.
 
A megfelelő kozmetikai rászajána azaz Ájurvédikus kozmetikum egy olyan gyógynövényekből álló keverék, mely tiszta növényi kivonatokat tartalmaz, valamint Ájurvédikus formulákon alapszik. Az ájurvéda titka nem csak a növényi összetevőkben, hanem azok egymást erősítő hatásában is rejlik. A hatóanyagok szinergiájának köszönhetően a gyógynövények megfelelő kombinációjával megsokszorozódik hatóerejük. A kozmetikumok vivőanyaga is kizárólag növényi. A régi és bevált Ájurvédikus formulák biztosítják, hogy egy adott készítményben, a megfelelő arányban legyenek az egyes összetevők. Olyan arányban, ami a lehető legjobb eredményt adja a bőrbe való felszívódás szempontjából. Tehát, meg tudja őrizni, és helyre tudja állítani a szép és vitális bőrt.
 
Ájurvédikus bőrápolási tippek
Az emberi bőrt 80%-ban víz alkotja, így logikus az a következtetés, hogy a szervezetben zajló, belső folyamatokat jobban elősegíti az elegendő mennyiségű nedvesség jelenléte. A bőr az a szövet, amely „összeköti” az embert és környezetét, fenntartja hőháztartásunk egyensúlyát, szerepet játszik a méreganyagok kiválasztásában is, és megvédi testünket a káros külső hatásoktól. Bőrünk kinézete és egészsége nemcsak testünk egészségét, hanem betegségét is tükrözi, valamint meghatározza a rólunk alkotott képet. Épp ezért nagyon fontos tehát, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk bőrünkre.
 
Bőrtípusok az Ájurvéda szerint
Az ősi Indiai orvoslás tudománya, az Ájurvéda egyértelműen meghatározza a bőr és a test különféle típusait a bőr és a szervezet alapvető jellemzői alapján.
 
Váta-típusú bőr: általában száraz, feszes a bőrük, és bár a váta-típusú emberek arca nagyon szép
fiatal korukban, később ráncok jelenhetnek meg rajta, és bőrük szárazzá válhat.
Pitta-típusú bőr: az ilyen testtípusú egyének bőre általában sima, olajos, rózsás, hajlamos azonban a
pattanásokra, ráncok viszont lassabban alakulnak ki rajta.
 
Kapha-típusú bőr: a kapha-bőr közepesen sima, normál, vagy kombinált bőr.
Ezek a bőrtípusok természetesen sajátos jellemzőkkel bírnak a személy életkorától függően is. Fiatal korban a bőr minden testtípus esetében simább, fényesebb és feszesebb, ám ahogy öregszünk, egyre inkább megereszkedik és ráncokba gyűrődik.
 
Általában mindenki ismeri saját bőrtípusát, de nagyon fontos figyelni a bőrünk „jeleire” életkorunk előrehaladtával. Hogy egy személy milyen bőrápolást igényel, függ a bőr állapotától és a domináns típus szükségleteitől.
 
Bőrünk tisztán tartása és hidratálása:
Arcbőrünk hatékony tisztítását teszik lehetővé a különböző arctisztító tejek és gyulladáscsökkentő hatású tonikok, testünk többi részén pedig lágy, növényi alapú szappanokat célszerű használni.
 
Általános egészség és szokások:
Testünk egészsége azonnal megmutatkozik a bőrünkön, annak megtartásában vagy visszaszerzésében sokat segíthet a rendszeres mozgás: néhány könnyű tornagyakorlat a szabad levegőn, vagy egy kis séta már megteszi a hatását, főleg, ha egy zöldségekben és rostanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett végezzük.
 
Nagyon fontos az is, hogy elegendő mennyiségű, jó minőségű vizet igyunk, ideális esetben 3 litert naponta, hiszen ez az éltető elem nem csak testünknek és szerveinknek, hanem bőrünknek is segít a méregtelenítésben és az elengedhetetlenül szükséges nedvesség megtartásában. Nagy hőségben, télen, vagy légkondicionált helyiségben való tartózkodás esetén ajánlott növelni a folyadékbevitel mennyiségét.
 
Rohanó világunkban nem csak a stressztől sújtott embereknek ajánlott gyakorolniuk valamilyen meditációs, vagy relaxációs folyamatot. Fontos tudnunk, hogy az Ájurvéda az egészség megőrzésének és a betegségek megelőzésének szempontjából minden személy esetében fontosnak tartja a testi, a lelki, és a szellemi egyensúly megteremtését és fenntartását, melyben a kiegyensúlyozott étrend és mozgás mellett nagyon fontos szerepet kap a meditáció alkalmazása is.