A túlzott húsfogyasztás hatásai

A túlzott húsfogyasztás hatásai

Milyen hatással van az emberi szervezet számára a hús fogyasztása? Hogyan hat a közvetett és közvetlen környezetünkre?

A hús az állatok azon izomzata, mely más élőlények, például az ember számára tápanyagforrást jelent, és nyersen vagy elkészítve fogyasztják. Nagyrészt harántcsíkolt izom és az azt összetartó kötőszövet alkotja, továbbá a húson találhatók még az inak, erek és idegek. A legtöbb húson található kisebb-nagyobb mennyiségben zsír is. A hús fő tápanyagát a benne található fehérje adja. A zsírnak is fontos szerepe van az energia raktározásában. A húsok összetétele függ az adott állat fajától. A hús kiemelkedő helyet foglal el az emberi táplálkozásban. Mégis egyre többen preferálják a húsmentes élet adta lehetőségeket! Milyen hatással van az emberi szervezet számára a hús fogyasztása? Hogyan hat a közvetett és közvetlen környezetünkre?

Érdemes figyelembe venni az orvosi kutatások eredményeit! Az ADA (American Diethetic Association) felmérései igazolják, hogy nemcsak nem káros a húsmentes étrend, hanem egyenesen jobb egészséget eredményez. A vegetáriánusok körében sokkal ritkábban fordulnak elő szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, daganatos megbetegedések, mozgásszervi degeneratív betegségek, légzési elégtelenségek és az emésztőrendszer különböző betegségei.

A húsban lévő zsír és fehérje együttesének legnagyobb veszélye, hogy elhízást és/vagy érelmeszesedést okoz. Tizenkét betegség kialakulásában döntő szerepet játszik a húsban lévő zsír pl. zsírmáj, szívelégtelenség, agyvérzés.

Az elfogyasztott húsban lévő fehérje teljes megemésztése több ok miatt is gátolt az emberi szervezetben. Az egyik ok az, hogy az elfogyasztott hús túl sok fehérjét tartalmaz, így a fehérjék egy része megrothad. Ráadásul az ember még azzal az előnnyel sem rendelkezik az ilyen helyzetek kivédésére, mint a ragadozók, akiknek rövidebb bélcsatornája lehetővé teszi, hogy a rothadás során keletkező méreganyagok gyorsan távozzanak a szervezetükből. Az emberben, hosszabb bélcsatornája miatt, hosszabb ideig rothad a többletfehérje, több méreganyag szabadul fel és sajnos több is szívódik fel, mint a ragadozó állatokban.

A vérkeringésbe több aminosav jut be a szükségesnél az elfogyasztott húsban lévő fehérjék megemésztése során. Ez túlterheli a májat és a vesét, a fő kiválasztó-rendszereinket. A szervezet ekkor a “helyettesítő kiválasztó szerveket” állítja munkába: a tüdőt és a bőrt. Különböző bőrkiütések, bőrfoltosodások illetve asztmatikus tünetek jelentkezhetnek ennek eredményeként.

A húsevés gazdasági szempontból sem előnyös. Például a húsevés előállításához hat-tizenötször annyi mezőgazdasági terület kell, mint az ugyanannyi növényi fehérje előállításához, és ne feledkezzünk meg arról, hogy a termőterület ma már nem igazán növelhető.

A környezetvédelmi megfontolások részben a gazdasági érdekekkel is egybeesnek, nem is beszélve az élőlények életfeltételeiről. Az erdőkből évente 17 millió hektárt (Ausztria nagyságú) irtanak ki legelőnek. Egyetlen kilogramm hús előállításához körülbelül 4000 liter víz kell, ennyit egy átlagos család egy hónap alatt használ el (mosásra, főzésre, fürdésre, stb.) összesen.

A vegetarianizmus nem mai találmány és divathóbort, mint sokan gondolják Nyugaton. A húsevést szinte minden vallási irányzat valamilyen mértékben korlátozta és korlátozza a mai napig. A különböző vallások ezoterikus irányzatai pedig szinte kivétel nélkül tiltották/tiltják a húsevést, mert a szellemi fejlődés előfeltételének tartják a tiszta életmódot.

Persze nem megy egyik napról a másika a hús fogyasztásának elhagyása, de mindenképp érdemes kipróbálni milyen a vegetáriánus konyha végtelenül színes tárháza!


 


 

Vegetáriánus recept:

Cukkinis tepsis krumpli

HOZZÁVALÓK

  • 35 dkg krumpli

  • 35 dkg cukkini

  • vaj

  • zsemlemorzsa

  • kakukkfű

  • bazsalikom

  • bors

  • 2 db paradicsom

  • 2 ek mascarpone vagy sajtkrém

  • 1 szelet feta sajt

  • 1,5 dl zsírszegény tejszín

  • 1 ek reszelt parmezán

ELKÉSZÍTÉS

Megpucoljuk és kb. 2,5-3 mm vastagra felkarikázzuk a krumplit és a cukkinit. Óvatosan megsózzuk (vigyázva, mert a feta is sós), majd felváltva egy kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tepsibe sorakoztatjuk.

Teszünk közé egy-egy összemorzsolt kakukkfűlevelet és egy kevés bazsalikomot, és megborsozzuk. A tetejére paradicsomkarikákat helyezünk, és ráhalmozzuk a mascarponét és a feta sajtot. Végül ráöntjük a tejszínt, és megszórjuk parmezánnal.

180 fokra előmelegített sütőben a sütő középső rácsára helyezzük, és fóliával lefedve kb. 30-40 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a fóliát, és további 5-10 perc alatt ropogósra sütjük. Jó étvágyat kívánunk!