A vidrafű jótékony hatásai

A vidrafű jótékony hatásai

A vidrafű egy kb. 30 cm magas évelő vízinövény. A nedves helyeket – mocsarakat, lápokat, patakokat – részesíti előnyben.

A vidrafű Ázsiában, Európában és Amerikában is őshonos. A gyógyászatban a virágzási időszakban gyűjtött leveleit használják fel. Emésztési problémák és étvágytalanság kezelésére alkalmazzák őket. A vidrafű szárított levelei keserűanyagként szekoiridoid-glikozidokat tartalmaznak, melyek biztosítják a gyomorsav- és nyáltermelés serkentését. Jól használható hízókúrában. Tekintsük át a vidrafű jótékony hatásait.
 
Hármas levelei és fürtökben fejlődő fehér virágai vannak, amelyek levéltelen szárakon ülnek, és április-májusban nyílnak. Gyomorerősítő és bélnyugtató hatású, gyulladásgátló, emésztésjavító, görcsoldó, valamint csökkenti a vércukorszintet. Székrekedésre és más emésztési zavarokra, sárgaságra, sápadtságra és fejgörcsökre is hatásos. Korábban a vidrafüvet láz kezelésére is alkalmazták, hatóanyagai azonban lázcsillapító tulajdonságát nem igazolják.
 
A növényt teakeverékekben már az ókortól kezdve fogyasztják. A vidrafűből készült jótékony hatású teafőzethez fél-egy teáskanál szárított és felaprított vidrafűlevelet – ami kb. fél-egy grammnak felel meg – öntsünk fel körülbelül 150 ml forrásban lévő vízzel. 5-10 perc múlva az egészet szűrjük le. Ezt a teafőzetet naponta háromszor fogyaszthatjuk (mindig fél órával az étkezések előtt). A vidrafű néhány máj- és epegyógyszernek is alkotóeleme, valamint a homeopátiában és a népi gyógyászatban is alkalmazzák. Keserű íze miatt keserűlikőrök összetevőjeként is felhasználják. Vidrafű szedésénél azonban mellékhatások is felléphetnek. Nagy adagban hashajtó és hányást is kiválthat, ezért óvatosan bánjunk vele. A vidrafüvet ma gyakran megtaláljuk természetes kerti tavak növényzetében, ugyanis gond nélkül nő a sekély vízben. A vidrafű rendszerint igénytelen növény. Mivel azonban hajlamos arra, hogy elszaporodjon, néhány évenként ki kell ritkítani. Hazánkban a vidrafű ma már védett növénynek számít.
 
A cikk nyomtatott változata a RCKSTR Magazinban jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017. 06. 06.