A víz 8 csodálatos hatása

A víz 8 csodálatos hatása

Ha Te is azok közé tartozol, akik rendszeresen elfelejtenek inni, íme 8 motiváló ok a vízivásra!

A legtöbb ember tisztában van vele, hogy a megfelelő hidratáltság alapvető az egészségünk és jóllétünk szempontjából, mégsem fogyasztunk elegendő folyadékot. 
 
A víz karcsúbbá tesz
Fogyni szeretnél? Ha több vizet iszol, az felgyorsítja az anyagcserédet, ezáltal hamarabb megszabadulsz a méreganyagoktól és a felesleges kilóktól. A vízivást követő másfél órában a nyugalmi energiafelhasználás 2-3%-kal megnő. Ha hideg vizet iszol langyos helyett, a szervezeted a víz felmelegítéséhez pár extra kalóriát is eléget.
 
A víz teltségérzetet ad, tehát ha két fogás között éhes lennél, igyál meg egy jó nagy pohár vizet. Lehet, hogy valójában nem is éhes, hanem szomjas voltál! Ha minden étkezés előtt megiszol egypohár vizet, elkerülheted a túlevést.
 
A víz növeli az energiaszintedet
Ha fáradtnak és levertnek érzed magad, esetleg gyakran fáj a fejed, lehet, hogy kiszáradtál. Igyál vizet, ami helyrebillenti az egyensúlyodat. A víz segít az oxigén és a különböző tápanyagok eljuttatásában a tested sejtjeihez, ezzel energiaszinted is helyreáll.
 
A víz védi a szívedet
Elegendő mennyiségű víz esetén a szívednek sem kell annyit dolgoznia, nem kell olyan erősen pumpálnia a vért. A vízivás 50%-kal csökkenti a szívroham kockázatát és segít megelőzni az artériák elzáródását a szívben.
 
A víz csökkenti a stresszt
Ha az agyad dehidratálttá válik, az elméd és a tested stressz hatása alá kerül. Az elegendő vízfogyasztás javítja a tanulási és koncentrációs képességedet is. A kiszáradást úgy kerülheted el, hogy mindig van egy üveg víz az asztalodon vagy a táskádban, és rendszeresen kortyolgatsz!
 
A víz segíti az izommunkát, védi az ízületeket
Elegendő víz fogyasztásával nem elkerülheted az izomgörcsöt, és rugalmasak maradnak az ízületeid. Amikor hidratált vagy, akkor hosszabb és erőteljesebb izommunkára vagy képes anélkül, hogy fájna, ráadásul az edzés hatására fellépő oxidatív stressz is csökken. Ez nem meglepő, hiszen az izmok 80%-a víz.
 
A víz táplálja a bőrödet
Az arcod finom ráncai és vonalai mélyebbek, ha a bőröd ki van száradva. Mondhatjuk úgy is, hogy a víz egy természetes ránctalanító. Ha iszol, vízzel töltődnek fel a bőrsejtek, így az arcod fiatalabbnak néz ki. A víz kiüríti a szennyeződéseket a szervezetedből, javítja a vérkeringésedet, így a bőröd tiszta, üde és ragyogó lesz. A víz segíti az emésztésedet
 
Az ivóvíz elengedhetetlen a jó emésztés érdekében. Több orvosi kutatás is bebizonyította már, hogy komolyan lelassul az anyagcseréd, a bélsár víztartalma csökken, ha nem fogyasztasz elég folyadékot. Ha viszont a szervezeted megfelelően hidratált, akkor pihenés közben is több kalóriát égetsz el.
 
A víz segíti a méregtelenítést
Az optimális mennyiségű folyadékfogyasztás segíti a méregtelenítő szervek, elsősorban a vesék munkáját. Ha keveset iszol, a méreganyagok, felesleges sók és ásványianyagok kiválasztása lelassul. A kevés folyadék miatt ezek az anyagok felhalmozódhatnak szilárd, kristályos formában a vesédben, ami vesehomok, vagy vesekő kialakulásához vezethet. Az bőséges vízfogyasztás elengedhetetlen a vesék egészségéhez, emellett csökkenti a húgyúti és vastagbéldaganatok kockázatát is.
 
Mennyi az elegendő?
A napi ajánlott folyadékbevitellel kapcsolatban nincsen egységes álláspont. A szakemberek szerint egyénenként igen eltérő lehet a folyadékigény. Befolyásolhatja például a nem, a testsúly, az életkor, a táplálkozás, a külső hőmérséklet, a fizikai aktivitás, egyes betegségek és bizonyos gyógyszerek is.
 
Figyelj a tested jelzéseire, ha szomjas vagy, igyál. Próbáld meg kitapasztalni, mennyi folyadék az ideális számodra. Vannak, akik jobban érzik magukat az átlagosnál több folyadék fogyasztásától, míg mások csak a WC-re rohangálnak tőle.
 
A megivott víz minősége sem mindegy. Csak jó minőségű, tisztított vizet igyál, vagy alacsony nátriumtartalmú, szénsavmentes ásványvizet. És ha Te is azok közé tartozol, akik napközben teljesen megfeledkeznek az ivásról, állíts be a telefonodon emlékeztetőt, ez majd figyelmeztet arra, hogy óránként igyál egy pohár vizet.