A zöldborsó titka

A zöldborsó titka

Lássuk, mi mindent érdemes még tudni erről a zsenge és egészséges finomságról.

A rohanó hétköznapok háziasszonyai előszeretettel választják az egész évben kapható zacskós vagy konzerv formát, s egyre kevesebben tudják, hogy a tavaszi ültetésű zsenge zöldborsó igazi szezonja júniusra esik, másodvetésből pedig szeptemberben kerül piacra az áru. 
 
A borsó egyes kutatások szerint két őshazával is rendelkezik, az egyik Afganisztán, a másik Abesszínia. Egyiptomi és kisázsiai régészeti leletekből kiderül, hogy hamar haszonnövénnyé vált. A Földközi- tenger környékén az ókori görögök, majd a rómaiak is termesztették. A középkorban már elterjedt volt termesztése, és több fajtáját is ismerték.
 
A borsót ugyan Európában is régóta ismerték, de elsősorban mint takarmánynövényt. A babhoz hasonlóan száraz sárgaborsóként lehetett raktározni, amiből pürét készítettek, de így ma sem örvend akkora népszerűségnek. Azóta lett közkedvelt, mióta a mélyhűtés folyamatosan elérhetővé teszi számunkra a zsenge, zöld szemeket.
 
A borsóhoz Európában számos népszokás társul. Sokszor temettek a halottak mellé borsót, s a halotti tornak is része volt valamilyen borsóból készült étel. Másrészt a szemes takarmányokhoz és lencséhez hasonlóan a termékenységet is jelképezte, így esküvők alkalmával is fogyasztották, és az ifjú párra szórták.
 
Miért értékes?
A zöldborsó értékes táplálék, magját tulajdonképpen éretlenül szeretjük. Sárgán és szárazon volna
érett.
- A zöldborsó kalóriaértéke 100 grammban 84 kcal
- Fehérjetartalma magas, 5-7 g,
- 0,4 g zsír és 10-14 g szénhidrát található benne
- Gazdag vitaminforrás, A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B8-,B9-, C-, E-, és K-vitamint tartalmaz
- Az ásványianyagok közül a foszfor és káliumtartalma kiemelkedő, a mikroelemek közül a vas, cink,
mangán és réztartalma említésre méltó.
- Értékes antioxidánsokat is rejt, mint a karotin, lutein és zeaxantin
 
A zöldborsó magas fehérje-és rosttartalmának köszönhetően nagyon laktató. Az elegendő mennyiségű fehérje és rostfogyasztás kontrol alatt tartja az étvágyat, így automatikusan csökken a naponta elfogyasztott kalóriamennyiség.
 
A zöldborsóban található fehérjék és rostok nem csak az étvágyat tartják pórázon, de a vércukorszint szabályozásában is szerepet játszanak, ugyanis lelassítják a szénhidrátok felszívódását, ami lassabb, kiegyensúlyozottabb vércukorszintemelkedéshez vezet.
 
A zöldborsó magas rosttartalma jótékony hatást fejt ki az emésztőrendszerre is. Megkönnyíti a salakanyagok gyorsabb távozását és értékes táplálékul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak.
 
Hogyan fogyasszuk és tároljuk?
Fáradságosnak tűnő tisztítása miatt manapság kevesen fogyasztják a zöldborsót nyersen, ami nem is akkora baj, hiszen a nyers zöldborsó a tápanyagok felszívódását gátló anyagokat is tartalmaz, mint a lektin és a fitinsav, ám ezek mennyisége jelentősen csökken a feldolgozás hatására.
 
A zöldborsó frissen fejtve hűtőben 0 °C körül nagyjából egy hétig jól tárolható, csak arra kell figyelni, hogy ne fülledjen be, ezért inkább jól záródó edényben tartsuk, ne nejlonzacskóban. Remekül tartósítható házilag is előfőzéssel, majd mélyhűtéssel vagy sós lében hőkezeléssel.
 
Tejszínes zöldborsós csirke recept
 
Hozzávalók
- 60 dkg csirke felsőcomb filé
- 30 dkg zöldborsó
- 200 ml főzőtejszín
- 1 fej vöröshagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint ételízesítő
- 1 zacskó barna rizs
- szükség szerint étolaj
- 2 kk mustár
- 2 kk méz
 
Elkészítés (1 óra)
A rizst feltesszük főni 35-40 percre forrásban lévő, sós vízben. A comb filét megtisztítjuk, és kisebb kockákra szeleteljük. A hagymát felkockázzuk, olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a filét. Sózzuk, borsozzuk, majd elkezdjük sütni. Kis vizet önthetünk alá, ha túl száraznak találjuk. A zöldborsót forrásban lévő vízben feltesszük főni. Kikeverjük a tejszínt az ételízesítővel, a mézzel és a mustárral.
 
Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a megfőtt zöldborsót és a tejszínt, majd további 5 percig főzzük. Ha szükséges, még ízesíthetjük, majd barna rizzsel tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!