Adventi hagyományok, fogások

Adventi hagyományok, fogások

Ismerjük meg jobban, azeredetileg a testi és lelki megtisztulással töltött hónapok időszakát

Az adventi várakozás célja felidézni a Messiás születése előtti történelmi várakozást, felkészülni
karácsonyra és Krisztus második eljövetelére. Maga a szó is erre utal: az advent a latin „adventus
Domini” kifejezésből alakult ki, ami annyit tesz: az Úr eljövetele. Ismerjük meg jobban, az
eredetileg a testi és lelki megtisztulással töltött hónapok időszakát.
 
Kezdete hagyományosan a karácsony előtti 4. vasárnap, azaz a Szent András napjához legközelebbi
vasárnap. Ez egyben az egyházi év kezdő napja is, mely mindig november 27. és december 3. közé
esik. Az adventi időszak vége december 25. A karácsonyi ünnepkör advent 1. napjával kezdődik, és
vízkeresztig, január 6-ig tart.
 
Az advent azonban nem csak a vallásos emberek ünnepe. Ebben az időszakban mindenki
gyakorolhatja a csöndet, az elmélkedést. Bár a vallási előírásokat egyre kevesebben követik, a
karácsonyra való felkészülés, a szeretetre való hangolódás és elmélyülés a felszín alatt máig jellemzi
ezt a négy hetet, amelyben az egyházi és pogány szokások sajátos keveredése alakult ki.
 
Advent idejére esik a téli napforduló és több jeles nap is, amelyeknek népi hagyományköre kisebb-
nagyobb mértékben vallásos elemeket is tartalmaz (András, Borbála, Miklós, Luca napja). Katolikus
vidéken a gyermekek karácsonyi énekeket, jókívánságokat kántálva járták a falut. A hívek minden nap
más házhoz vittek egy a szent családot ábrázoló képet, majd imákat mondtak, és kisebb
szertartásokat mutattak be. A betlehemezés Jézus születésének, a Betlehemben történteknek
megjelenítése, a karácsony előtti napok máig népszerű dramatikus játéka.
 
Az adventi koszorú feltehetően olyan hiedelmek korából eredeztethető, amikor a körnek különleges
erőt tulajdonítottak az emberek. A kör jelentette az örökkévalóságot, az el nem múló varázserőt is.
Az örökzöldből font koszorúkat különféle színekkel díszítették: már ekkor megjelent az azóta is
karácsonyi színnek tartott piros, zöld, ezüst és arany.
 
Egy gyermekotthont vezető protestáns lelkész, Johann Heinrich Wichern volt az, aki a feledésbe
merült szokást új formában elevenítette fel. Hatalmas, szekérkerék-alapra készült, fenyőgallyakkal
díszített koszorúját 1838-ban megannyi gyertyával díszítette: minden hétköznapot egy-egy kisebbel,
minden vasárnapot egy nagyobbal. A gyertyák száma idővel csökkenni, a szokás pedig terjedni
kezdett: mára az egész keresztény világon megtalálható az ünnepi koszorú, amelyre felkúsztak az
egyház színei is; dacára annak, hogy az adventi koszorú alapvetően nem tekinthető egyházi
jelképnek.
 
Az adventi naptár használatának szokása 1900 körül terjedt el. Az ötlet a hagyomány szerint egy
német édesanyától származik, akinek kisfia, Gerhard már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett
a várva várt karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya érdekes és meglepő játékot talált ki gyermeke
számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab
csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük.
 
Diabetikus Adventi gyümölcskenyér recept
Hozzávalók:
26 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál őrölt
gyömbér, csipetnyi só, 12 dkg vaj, 2 tojás, 2 alma, (2 sárgarépa), 15 dkg durvára vágott dió, 0,8 dl
frissen facsart narancslé, reszelt narancshéj.
 
Elkészítés:
Béleljünk ki alufóliával egy 23 cm hosszúságú gyümölcskenyérformát úgy, hogy a fólia szélei
túllógjanak. Vajazzuk ki. Szitáljuk tálba a lisztet, tegyük hozzá a fűszereket, a sütőport és a
szódabikarbónát, adjuk hozzá a sót. Mindezt dolgozzuk össze a vajjal és a tojásokkal. Reszeljük le az
almát, (és a sárgarépát).
 
Keverjük bele a tésztába az almát, a sárgarépát, a diót, a reszelt narancshéját és a narancslevet.
Dolgozzuk össze ismét alaposan. Simítsuk a formába a masszát és 170 fokon 65-70 percig süssük.
Ezután hagyjuk még hűlni a formában kb. fél órát, majd emeljük ki a fólia kilógó szegélyénél fogva.
Várjuk meg, míg teljesen kihűl. Konyharuhába tekerve több napig is eláll.
 
Jó étvágyat és kellemes adventi készülődést kívánunk!