Amit nem tudtál a padlizsánról

Amit nem tudtál a padlizsánról

Ismerkedjünk meg ezzel a finom és egészségeszöldséggel!

A padlizsán kevésbé ismert neve: törökparadicsom.
 
A padlizsán nem mondható az egyik legnépszerűbb zöldségnek. Pedig a mediterrán konyha
nélkülözhetetlen alapanyaga, olyan, mint nálunk a paprika vagy a paradicsom. Kelet-Indiából
származik, kis hazánkba még a törökök hozták be, innen ered a törökparadicsom név. Több
elnevezése is ismeretes: kékparadicsom, tojásgyümölcs, vineta, stb. Magyarországon elsősorban
padlizsánként ismert.
 
Finom ízén kívül számos jótékony hatása is van. Nagy mennyiségben találhatunk benne karotint, A,
B1-, B2-,és C-vitamint és számos ásványi anyagot; kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat,
magnéziumot. Legértékesebb anyagai a héjában vannak, ezért a hámozásnál erre ügyelni kell.
 
Energiatartalma nagyon kicsi, ezért előnyös a fogyasztása fogyókúrázóknak. Emellett még rendelkezik
néhány olyan tulajdonsággal, ami hasznos diétázóknak. Rengeteg olajat képes felvenni, és igen
sokféle nyersanyaggal társítható, éppen ezért laktató, jelentős energiát adó ételek készíthetők belőle.
Vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású. Jó hatással van emésztőszervi, máj
illetve vese megbetegedéseknél. Idegnyugtatóként és koleszterincsökkentőként is alkalmazzák.
 
A padlizsán felhasználása
A padlizsán a balkáni népek és a mediterrán étrend egyik legtöbbet használt élelmiszere, sokszor
fogyasztják hús helyett.
 
Zsiradékban történő sütésekor sok zsírt szív magába: egy ausztráliai kutatás szerint egy
padlizsánszelet több mint 80 grammnyi zsiradékot vesz fel 70 másodperc alatt, így nagymértékben nő
az energiatartalma. Jobban emészthető és egészségesebb, ha olyan zsiradékszegény ételeket
készítünk a padlizsánból, mint például a padlizsánkrém.
 
A padlizsán héját sütés, főzés előtt nem mindig kell eltávolítani (ez az étel jellegétől függ), a
kocsányát egyujjnyi gyümölccsel együtt kell levágni. Készíthető belőle saláta, előétel és rakott étel, de
népszerű rántva is. Legelterjedtebb elkészítési módja a padlizsánkrém. Felhasználható levesekbe,
főzelékekbe, lecsóba, párolva, mártásként, köretnek, vagy salátaként is.
 
Padlizsán saláta
Hozzávalók: padlizsán, lilahagyma, paradicsom, retek, saláta, joghurt.
Ízesítésként: só, olívaolaj, ecet, cukor, bazsalikom, fokhagyma
Alaposan mossuk meg a padlizsánt, majd szeleteljük fel! Ízesítsük meg sóval és borssal, majd kevés
olívaolajon süssük meg. Mivel az olajat nagyon beszívja, ezért papírtörlővel ittasuk le róla. A sütés
közben a zöldségeket daraboljuk fel. Majd a kihűlt padlizsánt is kockázzuk fel és keverjük hozzá a
többi zöldséghez. A saláta alap elkészült, már csak az öntet hiányzik. A sóval, cukorral, fokhagymával
ízesített joghurtot adjuk hozzá a kész salátához, egy kis ecettel, és bazsalikommal szórjuk meg.
Magában is kiváló étel, de nyugodtan felszolgálhatjuk köretként is.
 
Padlizsánkrém
Hozzávalók: padlizsán, citrom, vöröshagyma, fokhagyma, paradicsom, petrezselyem.
Ízesítésként: só, bors, olívaolaj.
Ma már a boltokban is lehet kapni, de a legjobb a hazai készítésű. Gyorsan, könnyen el lehet
készíteni. A padlizsánt egészben megsütjük, majd a héját lehúzzuk. A belsejét felaprózzuk, majd az
előre kockázott hagymával, paradicsommal és zúzott fokhagymával összekeverjük. A sót, borsot,
citromlevet keverés közben fokozatosan adagoljuk. Végül hozzáadjuk az olívaolajat és a friss
petrezselyemzöldet. Az elkészült padlizsánkrémet legjobb friss kenyérrel, vagy pirítóssal fogyasztani.
 
Joghurtos padlizsán (4 főre)
Hozzávalók: 2 db padlizsán, 4 dl joghurt, 5 zsályalevél, 20 dkg reszelt sajt
Ízesítésként: só, bors, olívaolaj, fél citrom leve
A padlizsánokat megtisztítjuk, meghámozzuk, és 3 mm széles karikákra vágjuk. A szeleteket egy
tepsibe helyezzük. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és a citrom levével. A zsálya leveleket
is a tetejére helyezzük. 180°C-os sütőben meggrillezzük. Kb. 15-20 perc múlva, amikor már megpirul a
padlizsán, a joghurtot rálocsoljuk a tetejére, és reszelt sajttal meghintjük. További 8-10 percig sütjük,
míg a sajt rá nem olvad, és aranyszínű nem lesz. Pirítóssal tálaljuk.
 
Jó étvágyat kívánunk!