Antibiotikumok

Antibiotikumok

E700-E772

Az antibiotikumok élelmiszeripari adalékként való alkalmazása erősen korlátozott. Ezzel összefüggésben napjainkban óriási egészségügyi kockázatot jelent az ún. rezisztens baktériumtörzsek, másnéven szuperbaktériumok megjelenése. Nézzük meg, miért?

Az antibiotikumok olyan anyagok, amelyeket mikroorganizmusok szintetizálnak, és amelyek más mikroorganizmusok fejlődését gátolják. 

Az élelmiszer-iparban az antibiotikumok alkalmazásával óvatosan kell bánni, és csak azokat az antibiotikumokat szabad felhasználni, amelyek nem gyógyszerek. Ellenkező esetben a fogyasztók szervezetében olyan antibiotikum-rezisztens mikrobatörzsek alakulnának ki, ami zavarná az antibiotikumok gyógyító hatását. Az antibiotikumokat más tartósítóeljárásokkal kombinálják: hőkezeléssel, kémiai konzerválószerekkel, fagyasztással és ionizáló sugárkezeléssel. Hazánkban élelmiszer-ipari célra egyedül a natamicin használatát engedélyezik kemény és félkemény sajtok, valamint egyes húsipari termékek felületkezelésére. A natamicint a Streptomycesnatalensis tenyészetből izolálják.

Antibiotikum azonban az állati eredetű élelmiszerekben leginkább más okból fordulhatnak elő. Az antibiotikumokat az állattenyésztésben betegségmegelőző hatásuk mellett hozamfokozó tulajdonságuk miatt állandó takarmánykiegészítőként alkalmazzák, ami azzal a veszéllyel jár, hogy ez az anyag a tejjel, illetve a levágott állat húsával a fogyasztók szervezetébe jut, ugyanis az antibiotikumok csak 72 óra múlva ürülnek ki az állat szervezetéből.

Az állattenyésztésben egyre jobban növekszik az antibiotikum-rezisztencia esélye a túlzott gyógyszerhasználattal. Ez azt jelenti, hogy egy idő után a kórokozók ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben. Ez azt is okozhatja, hogy bizonyos baktériumok kezelésére nem áll rendelkezésre hatásos gyógyszer. A hatékony antibiotikumok hiánya pedig komoly biztonsági fenyegetést jelent, olyannyira, hogy csak Európában évente 25 ezer ember hal meg úgynevezett szuperbaktériumok okozta megbetegedésben. Az ilyen, antibiotikumoknak különösen ellenálló kórokozók száma pedig egyre nő.

 Az Európai Bizottság 2014 szeptembere óta dolgozik azon a problémán, hogy egyre több az antibiotikumokra rezisztens, az emberek gyógyítását is veszélyeztető  mikroorganizmus. Ennek eredményeként 2018. őszén új szabályozást vezettek be a haszonállattartásban. Miután nyilvánvaló, hogy az antibiotikumok az állatorvoslásban sem nélkülözhetőek, ki kellett dolgozni, hogy pontosan mikor, mit, hogyan vethetnek be az állatorvosok a gazdaságokban. Ha egy betegség tünetei nem diagnosztizálhatóak, akkor megelőző jelleggel nem alkalmazhatóak antibiotikumok egy-egy állatcsoportban. A kórokozók antibiotikumokkal szembeni rezisztenciáját meggátolandó a jogszabály felhatalmazza az Európai Bizottságot arra, hogy azonosítson bizonyos gyógyszereket, amelyeket csak embereken lehet alkalmazni. A szöveg továbbá világosan előírja, hogy az unió területére belépő élelmiszereknek is meg kell felelniük az itteni normáknak, vagyis nem elfogadható a hozamfokozás céljából adagolt antibibitikum használata. A jogszabályalkotók ezzel a helyi termelők versenyhátrányát szeretnék tompítani a kevésbé szigorú régiókból érkező, konkurens termékekkel szemben. Az EU jelentésében szorgalmazzák új, hatékony szerek kifejlesztését, valamint az indokolatlan antibiotikum használat megelőzésére és a higiénia fontosságára összpontosító tájékoztató kampányok lefolytatását.