Articsóka

Articsóka

Az egészséges étrend színesebbé tételének érdekében evezzünk most egy kicsit egzotikusabb vizekre.

A fészkesvirágúak családjába tartozó articsóka a Földközi-tenger térségének őshonos zöldsége és gyógynövénye. Manapság egyre nagyobb figyelem övezi. Tekintsük át jótékony hatásait.
 
Hagyományos használata olyan emésztési problémák enyhítésére irányul, mint például a felfúvódás, émelygés, hányás, valamint a máj és az epe funkcionális zavarai. Hasznos a máj és epehólyag védelme szempontjából. Az epe fontos szerepet játszik a test méregtelenítésében. Az articsóka fogyasztása segíti az epeáramlást, növelve a szervezet zsírlebontó képességét – ugyancsak védve a bélnyálkahártyát.
 
Klinikai kísérletek bizonyították az articsóka fogyasztásáról, hogy biztonságos egyben természetes módja a magas vérkoleszterinszint kezelésének. Kimutatták, hogy képes növeli a jó koleszterin szintjét (HDL), ezzel szemben a rossz koleszterin szintjét (LDL) csökkenti. 
 
Az articsókát a vérnyomás, és az érelmeszesedés csökkentésére, továbbá cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak ellen is ajánlják. Gyökerének antibiotikus hatást is tulajdonítanak. Egy articsóka tartalmazza egy felnőtt napi ajánlott rostanyag-bevitelének körülbelül egynegyedét. Áldott állapot és szoptatás esetén fogyasztása nem ajánlott!