Augusztus 12.

Augusztus 12.

A Fiatalok Világnapja

Ma a világon közel 1,8 milliárd 10 és 24 év közötti fiatal él. Több mint valaha bármikor. Azonban tíz fiatalból egy konfliktus-zónában nő fel és 24 millióan nem részesülnek iskolai oktatásban.
 
Az ENSZ közgyűlése 1999-ben nyilvánította augusztus 12-ét a fiatalok nemzetközi napjává. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a nehézségekre és kihívásokra, amelyekkel a fiataloknak szembe kell nézniük, és tudatosítsa a fiatalok kulcsfontosságú szerepét a változásban.
 
Idén a Fiatalok Világnapja a mindenki számára hozzáférhető, integrált oktatást helyezi a középpontba. A Fenntartható Fejlődés 2030 Agenda célkitűzése az integrált és méltányos minőségi oktatás biztosítása és az egész életen át tartó tanulás lehetőségeinek előmozdítása mindenki számára. Fontos, hogy a kormányok mellett maguk a fiatalok, a diák- és ifjúsági szervezetek és más érintett felek is részt vegyenek az oktatás átalakításában. A minőségi oktatás nem csak a fiatalok fejlődésében meghatározó. A fiatalok széleskörű fejlesztése az egész társadalom hasznára válik, alapvető fontosságú a fenntartható fejlődés agenda többi célkitűzésének elérésében is, mint például a szegénység felszámolása, a jó egészség, a tisztességes munka, a klímaváltozás megfékezése és a
békés társadalmak.
 
Az oktatásnak releváns és hatékony tudást kell nyújtania, a tantervnek nem csak azt a célt kell szolgálnia, hogy az iskolából kikerülő fiatalok megfeleljenek a 4. ipari forradalom és a jövő munkaerőigényének, hanem az állandóan változó társadalmi környezetre is fel kell készítenie őket.