Az akupunktúra fogalma

Az akupunktúra fogalma

Manapság egyre többen érdeklődnek a természetes gyógymódok iránt. Sokan azonban nem tudják eldönteni, hogy melyik módszert, vagy eljárást válasszák, mert nem igazán ismerik ezeket. Ebben kívánunk egy kis segítséget nyújtani a Kedves Olvasónak, a távol-keleti gyógymódok közül hazánkban talán leginkább elterjedt akupunktúra ismertetésével.
 
A hagyományos kínai orvoslás szerint az egészség azt jelenti, hogy harmonikus a szervezet energiakeringése. Ez az energia a qi (ejtsd csi), amit mi életerőnek nevezünk. A qi az úgynevezett meridiánokban (energiacsatornákban) kering. A belső energiánk körforgásban van. Bármilyen akadályoztatása betegséghez vezet.
 
Az akupunktúra olyan eljárás, amely befolyásolja a szervezet energetikai folyamatait. Tizenkét fő erővonalon megy keresztül, melyek közül mindegyik kapcsolatban áll valamelyik belső szervünkkel. Ez a kör a következőképpen néz ki: tüdő – vastagbél – gyomor – lép – szív – vékonybél – húgyhólyag – vesék – szívburok – hármas melegítő – epehólyag – máj – és újra a tüdő. Ezzel a kör bezárul.
 
Az akupunktúra képes megszüntetni az energiaeloszlás zavarát, és az energiát a megfelelő helyre terelni. Ezzel tulajdonképpen segíti a szervezetet saját működésének helyreállításában.
 
Az akupunktúra reflexterápia, ami annyit jelent, hogy a testnek a meridiánokon elhelyezkedő meghatározott pontjain beszúrt tűkkel a pontokhoz tartozó szervekre, vagy akár szervrendszerekre lehet hatni. Ez a hatás lehet idegi, hormonális, izomlazító, az ereket, vagy esetleg az egész immunrendszert aktiváló jellegű.
 
Bizonyos pontok élénkítik, energiával töltik fel a csatornát, illetve a hozzátartozó szervet, mások nyugtató, illetve lecsapoló hatást fejtenek ki, megint mások a harmonizálást szolgálják.
 
Az aku­punk­tú­ra te­rá­pi­ás fel­hasz­nál­ha­tó­sá­ga igen szé­les ská­lán mo­zog:
    • moz­gás-, és ideg­rend­sze­ri fáj­da­lom­tü­ne­tek,
    • al­ler­gi­ás be­teg­sé­gek,
    • hor­mo­ná­lis prob­lé­mák,
    • szív-, és ke­rin­gé­si za­va­rok, vér­nyo­más-prob­lémák,
    • sza­po­ra pul­zus, gom­bóc­ér­zés,
    • ide­ges gyo­mor­pa­na­szok, szék­re­ke­dés, IBS,
    • bi­zo­nyos bőr­be­teg­sé­gek,
    • nő­gyógy­ásza­ti pa­na­szok,
    • uro­ló­gi­ai és sze­xu­á­lis prob­lé­mák,
    • test­súly­csök­ken­tés,
    • do­hány­zás­ról va­ló le­szok­ta­tás.
 
A kezelés általában a testen, vagy a fülön zajlik, de bizonyos esetekben a fejbőrön is végezhető. A betegek gyakran a tűszúrástól való félelem miatt ellenzik ezt a gyógymódot. A tű beszúrásakor feltétlenül meg kell lennie az apró fájdalomérzetnek. Egyrészt ennek alapján állapítjuk meg, hogy megtaláltuk a szükséges pontot, másrészt pedig azt, hogy az adott pont megfelelően reagált a szúrásra. E reagálás nélkül nem várható jó eredmény. Akut esetekben könnyű az aktív pont eltalálása. Krónikus megbetegedéskor néha a tű hegyének jobbra-balra, fel-le történő enyhe mozgatásával kell megtalálni. Ez a procedúra kissé kellemetlen. Többnyire rozsdamentes acélötvözetből készült tűket használnak, de ma már ismert az ún. lézerakupunktúra, ahol tű helyett lézerfényt alkalmaznak. A terápia így felszínesebb, de kevésbé fájdalmas, ezért kisgyermekek is jól tűrik.
 
A kúra tartama a betegség súlyosságától függ, illetve attól, hogy mennyi ideje állnak fenn a tünetek. Akut esetekben a kezelések mindennaposak vagy másnaponkéntiek, krónikus betegség esetén heti egy-két alkalommal történnek. 
 
Rendszerint a kezelés fekve történik, alkalmanként 20-30 percig tart. Egy gyógykúra 7-15 kezelést tartalmaz. A sorozatot, ha szükséges, három-hat naponként, vagy egy év után meg lehet ismételni. A beszúrás pici fájdalommal jár, amit jellegzetes bizsergő érzés követ. A kezelések során egyre intenzívebben érezhetővé válik az energia áramlása, majd kiegyenlítődése. 
 
Egy kezelés után azonban ritka a gyógyulás. A kezelésről általában úgy megy el a beteg, hogy fájdalomérzéseitől nem szabadul meg teljesen. Általában több kezelés szükséges. Amennyiben az ötödik kezelés után nincs javulás, nincs értelme tovább folytatni az akupunktúrás kezelést, hiszen a szervezet nem reagál erre a metódusra. A fiatalabb pácienseket könnyebb meggyógyítani, mint a korosabbakat, mert az előbbieknél gyorsabb az önszabályozási reakció. Az akupunktúra gyors és tartós hatása megfigyelhető a funkcionális károsodások esetén is, vagyis olyan betegségeknél, amelyeknél még nincs szervi elváltozás.
 
Az akupunktúra beavatkozás jól hat fej- és fogfájás, a különböző pontokon lokalizálódott neuralgia, epe- és húgyvezeték-, vagy méhgörcsök esetén. A kezelés néha csökkenti a méhszövet jóindulatú daganatait, enyhíti az asztma lefolyását, jól hat az álmatlanságra, meggyorsítja az agyvérzés utáni rehabilitációt.
 
Az akupunktúra nem alkalmazható rákban szenvedő betegeknél, idős korral vagy más betegséggel összefüggő leromlottság állapotában, és fokozott izgalmi állapotban levő betegeknél. Ezen esetekben alkalmazhatóak a homeopátia, bioenergia és az akupresszúra kezelések.