Az állásinterjú titkos nyelve

Az állásinterjú titkos nyelve

mit árul el rólunk a testbeszédünk a leendő munkáltatónk számára?

Ha túl vagyunk az első fontos lépésen, és kapunk egy lehetőséget egy személyes állásinterjúra, akkor készüljünk fel előre a találkozóra. Ebbe a felkészülésbe sok minden beletartozik. Ma már nem elegendő, hogy tiszta ruhában beesünk az irodába, és valami lesz alapon válaszolunk az interjúztató kérdéseire. Aki így indul neki ennek a megmérettetésnek eleve hátrányba kerül másokkal szemben. Nézzük meg pontról pontra, mik azok a dolgok, amikre mindenképp érdemes odafigyelni. Mik az alapelvárások egy sikeres interjúhoz?
 
Még mielőtt elmegyünk az állásinterjúra át kell gondolnunk, mit veszünk majd fel. Bármilyen céghez is megyünk, mindig adjunk magunkra. Az, hogy tiszta a ruhánk manapság teljesen alapelvárás. Legjobb, ha nem farmerban megyünk, és nyáron nem lenge, mélyen dekoltált ruhában, vagy miniszoknyában. A szoknya minden esetben térd alá érjen, a blúz pedig ne legyen teljesen áttetsző. Fiúknak érdemes szövetnadrágban, és ingben érkezni. Másik fontos dolog a felkészülés. Manapság alapkérdés mindenhol, hogy mit tud a cégről, ahova jelentkezik. Soha ne induljunk útnak úgy, hogy ennek nem néztünk utána. Készüljünk akár tükör előtt, néhány alap interjú kérdéssel. Például: Hogyan képzeli el magát 5-10 év múlva? Vagy beszéljen magáról néhány mondatban. Mik az erősségei? Mik a rossz tulajdonságai? Ezeket érdemes előre begyakorolni, főleg ha nincs nagy rutinunk benne.
 
Az interjú során legyünk nyíltak, határozottak. Az interjúztató kérdéseire tényszerűen válaszoljunk. Ha előre felkészülünk arra, hogy magunkról beszéljünk, az már egy plusz magabiztosságot ad. Az első kérdés szinte biztosan az lesz, hogy mutassuk be magunkat pár mondatban. Ilyenkor fókuszáljunk a végzettségeinkre, és az esetleges munkatapasztalatra. Ha sok a munkatapasztalatunk jobb, ha csak a releváns tapasztalatokról beszélünk. Figyeljünk a testbeszédünkre.
 
Az állásinterjún nem csak az számít, hogy mit mondunk, hanem az is, ahogyan mondjuk. Lehet, hogy jó válaszokat adunk a kérdésekre, de ha nem megfelelő a testbeszédünk – például, ha folyamatosan kerüljük a szemkontaktust az interjú során –, akkor a rólunk kialakított kép nem lesz kedvező a számunkra. Az alábbi tanácsokra figyeljünk oda, hogy kiegyensúlyozottságot és magabiztosságot – és ne feszültséget és arroganciát – kommunikáljunk a mozdulatainkkal.
 
Az interjú előtt
Már az interjú kezdete előtt sem mindegy, hogy hogyan viselkedünk. Lehet, hogy még nem találkoztunk az interjúztatóval, de elképzelhető, hogy a recepciós, a titkárnő és jövőbeni kollégáink már figyelnek minket. Ezért már a váróban is üljünk egyenes háttal és mosolyogjunk mindenkire, aki felveszi velünk a szemkontaktust.
 
Az interjú kezdete: a kézfogás
A kézfogás lesz az első fizikai kapcsolatunk az interjúztatóval. A kézfogása nagyon sokat elárul egy emberről, ezért jelentősen hozzájárul az első benyomás kialakításához. A kézfogásunk semmiképpen ne legyen „döglött hal”, de arra sincs szükség, hogy összeroppantsuk a másik fél csontjait. A kézfogásunk legyen határozott, közben pedig teremtsünk szemkontaktust és mosolyogjunk.
 
Hogyan beszéljünk az erősségeinkről az állásinterjún?
Az első benyomás sokat számít, de a kiválasztást végző szakember valójában az interjú során tud majd minket alaposan megfigyelni. A következőkre ügyeljünk oda miközben hallgatunk és válaszolunk a kérdésekre:
 
Testtartás: elsődleges! Tartsuk a hátunkat végig egyenesen. Enyhén dőljünk előre, mert ezzel érdeklődést kommunikálunk. Ne dőljünk hátra teljesen a székbe, mert ez unalmat és érdektelenséget mutat. Ha több szék közül választhatunk, mindenképp kerüljük el a puha, süppedős, párnázott székeket, mert bár ezek kényelmesek, nehéz elegánsan ülni bennük 15-20 percig. Ne tegyük karba a kezünket az interjú során, mert ez védekezést, hárítást, zárkózottságot jelez, pedig mi magabiztosságot akarunk közvetíteni.
 
Rossz szokások mellőzése: vannak emberek, akik ha izgulnak hajlamosak bizonyos rossz szokásokra, például rágni a körmüket, vagy játszani a hajukkal.
 
Ha mi is ilyen típusok, vagyunk, akkor figyeljünk oda és mellőzzük ezeket az interjú során, mert idegességet közvetítenek, és nem tűnünk majd profinak.
 
Használjuk a kezünket: az interjú során szabadon használhatjuk a kezeinket, ha valamit jobban ki akarunk hangsúlyozni. Csak arra figyeljünk, hogy a mozdulataink ne legyenek túl hevesek és ne vonják el a figyelmet a mondanivalónkról.
 
Szemkontaktus: az interjú során nagyon fontos, hogy tartsuk a szemkontaktust az interjúztatóval, de ez semmiképp se legyen folyamatos. Ez egyrészt nyugtalanító, másrészt agresszív. Ugyanakkor, ha egyszer sem nézünk a szemébe, akkor úgy tűnhet, hogy megbízhatatlan jelöltek vagyunk, aki takargat valamit. A lényeg, hogy találjuk meg a helyes egyensúlyt. Tartsunk szemkontaktust, amikor meghallgatunk egy kérdést és válaszolunk rá, de közben hagyjuk, hogy a szemünk vándoroljon szabadon. A négyszemközti interjú során nem nehéz megtartani a szemkontaktust, amikor éppen az interjúztatót hallgatjuk. De mi a helyzet a csoportos interjúkkal? A legjobb, ha azzal tartjuk fent a szemkontaktust, aki kérdezett. A válaszadás során rápillanthatunk a többi interjúztatóra is, és leolvashatjuk a nonverbális jeleket.