Az egészséges füge

Az egészséges füge

Sokak kedvence ez a harang alakú gyümölcs, ráncos és bőrszerű külsejével. A füge az egyik
legédesebb gyümölcs, ráadásul az illata is csábító! Formája, mérete és színe is különböző lehet,
létezik fehér, fekete és vörös is. Legnépszerűbb változatai a fekete, az adriai füge, a barna török
füge, a calymirna és a kadota.
 
Az egészséges füge létfontosságú ásványi anyagokat és számos vitamint tartalmaz – van benne A-
vitamin, B1- és B2 vitamin, különböző antioxidánsok és Omega zsírsavak. De lássuk, milyen további
tulajdonságokkal is bír!
 
A füge szinte minden vidéken a nemi gyönyörök jelképe. Már Ádám és Éva is fügefalevelet viselt, és
az ókori sportolók előszeretettel fogyasztották teljesítményük fokozására. Valójában nem is
gyümölcs, hanem virág. Az emberek íze és jótékony hatásai miatt is szeretik.
 
A gyulladásban levő emésztőszervekre igen jó a hatása, serkenti a gyomorműködést is. Jótékony a
hatása a májra, az epére és a légzőszervekre is megfázás, meghűlés esetén. A szívverést szabályozza
káliumtartalmának köszönhetően, csökkenti a vérnyomást és a vérzékenységet. Savtalanítja a vért,
ezáltal élénkíti a szervezetet. A füge híres vágyfokozó - már az arabok is felismerték jótékony hatását.
 
Édes íze fokozza a ''boldogsághormon'', az endorfin kiválasztását. Nyitottabbá teszi az embert, oldja a
gátlásokat. Romantikus esték elengedhetetlen gyümölcse. Cinktartalma a szaporodó szervek
működésére van előnyös hatással – a spermák számát növeli, a prosztata panaszokat pedig enyhíti.
Alkalmazzák kiütések, szemölcsök kezelésére, de skorbut ellen is jó. Az idegeket megnyugtatja. Erőt
ad, növeli a koncentrációt.
 
A füge édes íze fokozza az endorfin-kiválasztást, nem lehet tőle hízni, és megszépíti a bőrt – fontos
növényi rostjainak köszönhetően, mely bőrtisztító. A gyümölcsben található pszoralén típusú
vegyület barnító hatású, és megelőzi a pigmentációs hibákat okozó bőrbetegségeket is.
 
Bőrproblémákra is?
Összetört fügéből készítsünk pakolást, amelyet felviszünk az arcra és hagyjuk száradni 15-20 percig. A
pattanások, bőrproblémák remek ellenszere! A füge tejszerű leve, levele és szára is alkalmas a
pattanások, szemölcsök kezelésére, akár naponta alkalmazva. Öregedést gátló hatása is ismert.
 
Felhasználási tippek:
Mindig mossuk meg alaposan, de óvatosan! Friss fügét használjunk a legjobb eredmények elérése
érdekében. Amikor vágjuk, szeleteljük, mártsuk meleg vízbe a kést, hogy ne legyen olyan ragadós. A
megpuhult, fonnyadt fügét kerüljük! Tároljuk a fügét a hűtő leghidegebb részében, zacskóban.
Vigyázzunk viszont – ha túl sok fügét eszünk, hasmenés és fogszuvasodás lehet az eredménye.
Azonban nemcsak önmagában ízletes, számos finomság készíthető a fügéből. Készül belőle befőtt,
bor, pálinka, ételekhez köretként, levesként vagy főzelékként is fogyasztható. Salátákba is keverhető.
Ízletes cukrozott gyümölcsként, de bizonyos vidékeken szokatlan felhasználása is ismert.
 
Az olaszok például megpörkölik és őrlik a szárított fügegyümölcsöt, és kávét főznek belőle. Az eredeti
termővidéken aszalva koszorúba fűzve és hordóba préselve is tárolják – népételnek számít. Az aszalt
fügét egész évben használhatjuk, süteményekbe rakhatjuk, müzlibe, gabonás kenyérbe, de pizza
ízesítésére is kiváló. Ha fügét fogyasztunk, ügyeljünk arra, hogy nem áll el sokáig, hűtőszekrényben
sem.
 
Kecskesajttal töltött füge bacon köntösben
Hozzávalók (3 adag)
- 12 db füge
- 10 dkg kecskesajt
- 10 szelet bacon
- só ízlés szerint
- 3 csipet fekete bors
- 0.5 citrom leve
- 1 ek olívaolaj
- 0.5 db fejessaláta
 
Elkészítés
A fügék szárvégét levágjuk, majd négy metszést ejtünk rajtuk. A nyílásba teszünk egy darab sajtot,
betekerjük baconszalonnába, s betesszük egy tepsibe, melybe egy kevés olívaolajat öntünk.
A tepsit 180 C fokra előmelegített sütőbe tesszük, 35 percig sütjük hőlégkeverésen, majd további 10
percig grill fokozaton (200 C fok).
 
Közben elkészítjük a salátaágyat. Egy kistányérra teszünk 4-5 salátalevelet, sózzuk, borsozzuk,
locsolunk rá olívaolajat és facsarunk rá citromlevet.
 
A fügékből 4 darabot teszünk egy tányérra.
 
Jó étvágyat kívánunk!