Az önbarnítók veszélyei

Az önbarnítók veszélyei

Mi az ára a gyors hatásnak?

Az önbarnító krémeket sokan előszeretettel használják. Csak magukra kenik, és pár perc múlva olyan barnák tőle, mint amikor hazajövünk az egy hetes nyaralásból. Igazán jól mutat, amikor a szekrényből elővett vidámságot és szabadságot idéző ruhadarabjainkat újra magunkra vesszük. De mi az ára a gyors hatásnak?
 
Az önbarnító krém nem hatol be a bőr mélyebb rétegeibe, csak a legfelső hámrétegbe szívódik be. Emiatt gondolnánk azt, hogy nem árthat. Ha hetente csak egyszer annyit masszírozunk bele a bőrünkbe, amennyit éppen szükséges, még nem okoz panaszt. Mindenesetre még így is érdemes óvatosnak lenni, mert allergiát, pattanásokat okozhat. A mesterséges barnulásnak kitett fényes, egészségesnek látszó bőrt piros foltok tarkíthatják, miután a krém hatása elmúlik.
 
Van, aki azért használ önbarnító készítményt, mert fél a ráktól, és tudja hogy a fehér bőrben a napsugarak könnyebben kárt tehetnek, mint a sötétebb árnyalatú bőrben. Ezenkívül a sápadtság egészségtelennek is tűnik. A smink nyáron az erős fény miatt alig érvényesül, ráadásul az arcfestékek szintén árthatnak, ha nem mossuk le. Az izzadás miatt nem is tartós ilyenkor a smink. Ezért érezzük jól magunkat, ha a bőrünk barna. Valóban nagyon mutatós, azonban a bőrrák ellen a mesterségesen előidézett barnaság nem nyújt védelmet.
 
A dihydroxyacetone (DHA) egy cukorszármazék. Ez a legártalmasabb az összetevők közül. Ránctalanító krémek, ajakrúzsok, samponok, szappanok, babatestápolók egyik fontos adaléka. Miután a bőrbe kerül, hatása hosszan tart. A barnító esetében a narancssárga színért felelős, de néha furcsa árnyalatot hoz létre a bőr felszínén. Ez függhet a bőrtípustól vagy a krém felvitelétől.
 
Állítólag nincs bizonyíték arra, hogy teljesen veszélytelen. Úgy fejti ki a hatását, hogy szabadgyököket hoz létre a bőr felső rétegében, és közben pusztítja a bőrsejteket. Minél gyakrabban használjuk a krémet, annál gyorsabb ez a folyamat. Ahhoz hasonlít, mint amikor a félbevágott alma megbarnul a levegőn. A berlini Gematria Test Lab a DHA káros tulajdonságait vizsgálja. Miután a DHA-val kezelt bőrfelületet UV-sugárzásnak tették ki, kétszer annyi szabadgyök keletkezett, mint a kezeletlen bőrfelületen.
 
Ahogy a testápolók, úgy a barnítószerek sem biztonságosak. Mindkettőben megvannak ugyanazok a mérgező adalékok (pl. rétegképzők, illatanyagok.) Némelyik (pl. coumarin, butylphenyl metylpropional) bénítja a központi idegrendszert, a parabének pedig rákot okoznak.
 
Ha csak önbarnítókat kenünk magunkra, akkor a napsütés is méreg, mert a krém csak felületi barnaságot ad, a pigment termelődését nem segíti, ezért a bőr ugyanolyan védtelen, mint fehéren.
 
Oda kell figyelnünk a krémek egyenletes elosztására is. Érdemes egy alapos testradírozást beiktatni az önbarnítók felvitele előtt, ugyanis mivel a színezőanyag az elszarusodott területeken jobban kifejti hatását, az elhalt sejtek egyenetlen eloszlása miatt az elért eredmény könnyen foltos lehet. Ugyanez igaz a talp, a tenyér, a térd és a könyök esetében is: mivel itt bőrünk alapvetően sokkal keményebb a fokozott elszarusodás miatt, a gondatlan önbarnítással furcsa eredményeket érhetünk el.
 
Ha barna bőrt szeretnénk, türelmesen és lassan haladjunk. A végleges dolgok kialakulásához az életben is fokozatosság kell.
 
Tartsuk be továbbá a napozásra vonatkozó tanácsokat. Például a bőrszínnek megfelelő faktorú napozószert használjunk, és óvatosan, rendszeresen napozzunk. Ne feküdjünk órákig a tűző napon, és 11-től 16 óráig árnyékos helyen tartózkodjunk.