Az újhagyma áldásos hatásai

Az újhagyma áldásos hatásai

A tavasz első friss zöldsége: az újhagyma

A tavaszt köszöntő friss zöld újhagyma tápértéke esszenciális a tavasz szűkös időszakában, amikor nagyrészt még csak a fóliás primőr termékek érhetők el a piacon.
 
Ismerjük meg hát jótékony tulajdonságait.
 
A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, amely nem más, mint a vöröshagyma fiatal példánya, melynek gyökér része nem fejlődött ki teljesen. Egész évben jól hozzáférhető alapanyagról van szó, mégis tavasszal van a legnagyobb jelentősége, hisz hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Az apró, fehér hagymafejet és a zöld leveleket leginkább nyersen fogyasztjuk. Vajas kenyérhez, zsíros kenyérhez, mindenféle felvágotthoz, sült húshoz ehetjük. Készíthetünk belőle salátát. Ha csípős, tegyünk rá néhány csepp citromot, és keverjük el kevés salátaolajjal. Szószokba, pástétomokba, salátába tehetjük, bármilyen ételhez fogyasztható, és ízesíteni is lehet vele. Nem csak a fehér hagyma részt, de gyakorlatilag az egész zöldséget felhasználhatjuk. A hagymában található allicin és egyéb kéntartalmú vegyületek már aprításkor kifejtik a nyálkahártyákon antibakteriális hatásukat. Mivel ezek az anyagok nehezen bomlanak le, az egész szervezetre hatnak, még a húgyutakban is gyulladáscsökkentő és gyógyító hatást fejtenek ki. Az újhagyma nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és
nyomelemeket. Az újhagymában C-, B1-, B2-, B3-,B5-, B6-,H- és E-vitamin, folsav, nikotinsav, valamint
vas, jód, magnézium, kén, szelén, foszfor, kálium, kalcium, réz, cink található.
 
Az újhagyma gyógyhatása
- vitamin- és kéntartalma segít a szabadgyökökkel szemben,
- C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert,
- gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású,
- segít megelőzni az érelmeszesedést,
- emésztést serkentő, étvágygerjesztő, vizelethajtó, vízhajtó, bélféregűző hatású,
- jótékony hatással van a bélműködésre, ezáltal enyhítheti az aranyeres panaszokat,
- vitamin- és kéntartalma segíti bőrünk megszépülését, felfrissülését,
- a légúti megbetegedésekkel szemben hatásos gyógyító,
- a hagyma rákmegelőző hatása közismert, mert a vegyületei akadályozzák a rákos sejtek
növekedését,
- salaktalanít, így fogyasztása mindenképpen ajánlatos tavaszi tisztítókúrák idején is,
- a hagyma illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, valamint a koleszterinszintet,
- sok folsavat tartalmaz, ami sejtmegújító hatása révén hozzájárul fiatalságunk megőrzéséhez,
- kimagasló vastartalma fokozza a vérképzést.
- a hagymában található flavonoidok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben nyújtanak
védelmet,
- a női betegségként elkönyvelt csontritkulásra is jó, mivel a naponta fogyasztott hagyma növeli a
csontsűrűséget.