Biodízel – az alternatív üzemanyag

Biodízel – az alternatív üzemanyag

Milyen ökológiai és gazdasági változássokkal bírna a biodízel szélesebb körben való elterjedése?

Augusztus 10-én tartjuk a biodízel világnapját. Hogy mi is pontosan biodízel? Milyen ökológiai és gazdasági változássokkal bírna a biodízel szélesebb körben való elterjedése? Érdemes kicsit közelebbről megismerkednünk ezzel a témakörrel.
 
A kutatás a fosszilis üzemanyagokat helyettesítő alternatív üzemanyagok fejlesztésére egyre sürgetőbbé válik. Miközben újabb és újabb természeti erőforrásokat használunk és zsigerelünk ki, túllövünk a Földünk eltartóképességén. Az értékes természeti erőforrásokat kivesszük a természetből, átalakítjuk, feldolgozzuk, felhasználás után pedig összekeverjük őket, mely következtében az értékük lecsökken, és sokszor lerakóban vagy égetőben végzik az életciklusukat. A gazdasági érdekek mellett a globális felmelegedés, a túlnépesedés, és a környezetvédelem problémái is fokozzák a biológiai eredetű, alternatív hajtóanyagok iránti igényt.
 
A bioüzemanyagok kulcsszerepet játszanak abban, hogy csökkenhessen a fosszilis üzemanyagoktól való függőségünk. Napjainkban a bioüzemanyagok használatával 30-70%-kal tudjuk csökkenteni a szén-dioxid kibocsátásunkat a benzin felhasználás helyettesítésével, az elégetés során pedig gyakorlatilag nullának tekinthető a kibocsátás. A növényi eredetű, alternatív üzemanyagok tehát adalékanyagként szolgálhatnak a benzinnel hajtott és Otto-motorral működő gépkocsikhoz, illetve akár helyettesíthetetik is a benzint.
 
Mi is az a biodízel?
 
A biodízel telítetlen zsírsavakból előállított metil észter. Üzemanyagként való használata azért előnyös a kőolajjal szemben, mert míg utóbbi évmilliók alatt képződik, addig a biodízel alapanyagai viszonylag gyors biológiai és kémiai folyamatoknak az eredményei. Mik ezek az alapanyagok? Elsődlegesen a repceolaj, amely a legnagyobb arányt képviseli a biodízel-mixben (de felhasználnak hozzá napraforgó- és pálmaolajat is). Másodlagos alapanyaga például a tisztított, használt sütőolaj.
 
A biodízelgyártáshoz felhasznált másodlagos alapanyagok aránya folyamatosan növekszik, hiszen a gyártók is rájöttek, hosszú távú működésükhöz elengedhetetlen a fenntarthatóság szem előtt tartása!
 
Használt sütőolaj a fenntarthatóság érekében
 
A használt növényi olaj üzemanyagként való hasznosítása nagy múltra tekint vissza. Valójában a legelső dízelmotorokat kizárólag ilyennel hajtották.
 
A használt sütőolaj egyfajta főzési „hulladék”, aminek kezelése odafigyelést igényel (hiszen a lefolyóba öntve káros hatással lehet az élővilágra). Második generációs bioüzemanyagként történő hasznosításával viszont csökkenti a környezetterhelő kibocsátások arányát.
 
Nagy mennyiségű használt sütőolaj elsősorban vendéglátó egységekben, közkonyhákban vagy lakossági gyűjtések során keletkezik. Az összegyűlt hulladékot a megfelelő engedéllyel rendelkező cégek tudják elszállítani és feldolgozni. Egy jól kidolgozott technológiai eljárással a biodízel alapanyagként hasznosítható tovább.
 
A folyamat szépsége és környezeti haszna, hogy a használt sütőolaj így garantáltan nem a csatornába vagy a vizeinkbe kerül, hanem 100%-ban újrahasznosul. Ezzel segítve a megújuló energiák térnyerését, és csökkentve a mezőgazdasági célra is felhasználható elsődleges alapanyagok biodízelben történő felhasználási arányát.