Birsalma

Birsalma

csodagyümölcs nagyszüleink kertjéből

A birsalma az ősz illatos gyümölcse. Sikeresen veszi fel a harcot a megfázás tüneteivel, a hólyaghuruttal, valamit egyes gyulladásos bélbetegségekkel, de segítségünkre lehet akár a depresszió ellen is. A görög mitológia szerint Aphrodité, illetve Vénusz egy aranyalmát – arany birsalmát – kapott Paristól, mert a trójai királyfi őt tartotta a legszebbnek. Ezért már az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsévé vált. Lássuk, miért is érdemes beiktatni a birsalmát az étrendünkbe!
 
A birsalmát valaha, a nagymamáink idejében szerették és megbecsülték, aztán szép lassan elfelejtették és mellőzték, azonban ez a gyümölcs manapság újra reneszánszát éli a konyhában és a gyógyászatban egyaránt.
Fanyar íze miatt sokan ódzkodnak fogyasztásától, pedig felhasználásának számtalan módja van, a belőle készült kompótnak vagy sajtnak egyszerűen képtelenség ellenállni!
 
Erősíti az immunrendszert és jótékony hatással van a vérszegénységre, mivel számos vitamint. pektint és a tanint tartalmaz. Gazdag A-, B1-, B2-, B6- C-, E- és P-vitaminban, valamint ásványi anyagokban (vas, kalcium, kálium, foszfor, magnézium). Almasavat és csersavat is tartalmaz. A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma. A pektin az emberi szervezet számára igen fontos, értékes rost. Szintén egyedülálló a P-vitamin (citrintartartom) tartalma, ami megelőzheti, vagy segítheti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását és a koleszterinszintet is szabályozza.
 
Étvágygerjesztő hatású: naponta egy fél birsalma elfogyasztása mézzel a lábadozási időszakban kiválóan meghozza az étvágyat.
 
Felveszi a harcot a hepatobiliáris betegségekkel: ide tartoznak az akut hepatitisz, krónikus (ALP) hepatitisz, biliáris cirózis, rosszindulatú folyamat a máj érintettségével, stb. Mossunk meg 2-3 birs almát, vágjuk apró darabokra és napi három alkalommal együnk belőle. Ha a betegséget hányinger is kíséri készítsünk két birsből almapürét, és azt fogyasszuk.
 
Csillapítja a vastagbélgyulladás tüneteit: ez alkalommal a birs magjait hasznosíthatjuk. Vegyünk 20 gramm magot és alacsony tűzön főzzük 2 deciliter vízben. Miután elpárolgott a folyadék fele, vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni, szűrjük le, és két adagban igyuk meg.
 
Köptető hatású, kezeli a bronchitist és a kezdeti fázisban lévő tuberkulózis tüneteit is enyhíti: főzzünk meg 3 deciliter vízben 100 gramm birsmagot az előbb ismertetett módszer szerint. A főzetből napi 3-4 alkalommal fogyasszunk el 2 teáskanállal. Köhögés vagy angina esetén egy birset reszeljünk meg, majd 2 deciliter forró vízben hagyjuk egy órán át. Ezután igyuk meg vagy gargarizáljunk vele.
 
Kezeli a hólyaghurutot: fogyasszunk naponta 50-100 milliliter birslevet, ami vízhajtó és fertőtlenítő-hatású.
 
Antidepresszáns hatású: a jó kedélyünk megőrzése érdekében minden étkezés után együnk egy kanál birslekvárt. Éjszakára pedig az éjjeliszekrényre tegyünk 1-2 érett birset. Éteri összetevői nyugtatóan hatnak úgy a testre, mint a lélekre.
 
A birs fogyasztásától azonban célszerű tartózkodni mellhártyagyulladás és székrekedés esetén. A gyümölcs felülete molyhos lehet (fajtafüggő), ennek fogyasztása pedig árthat a hangszalagoknak, és köhögést provokálhat, ezért éneklés, beszédek, tanítás, és minden más a torkot fokozottan igénybe vevő tevékenység esetén nyers fogyasztása kerülendő.