Borágó

Borágó

Az égszínkék gyógynövény

A borágó az érdeslevelűek családjába tartozik. Szárait, leveleit és a virágok csészéjét serteszőrök borítják. A Földközi-tenger vidékéről származik. Ez az egyéves fűszer- és dísznövény május-június környékén virágzik. Gyenge, friss levelét hideg italok készítéséhez, szendvicsek ízesítésére és sószegény diétához ajánlják. A növény virágos hajtását, valamint magját gyógyászati célokra hasznosítják. Közismert vizelethajtó, de alkalmazzák vese- és hólyagbántalmak esetén is. Külsőleg kelések érlelésére használják borogatóként, illetve toroköblítőként. Tudományosan igazolt, hogy jótékony hatást fejt ki neurodermatitis (allergiás vagy idegi alapú bőrbetegségek) esetén. Szilícium tartalma miatt pedig szerepe van a hajszálak, körmök, kötőszövetek megerősítésében.
 
A borágó gyógyszer pikkelysömörre:
A borágó igazoltan eltünteti a pikkelysömört. Íme, egy otthoni környezeten is könnyen elkészíthető gyógyszer receptje, a pikkelysömör eltüntetéséhez:
 
Hozzávalók:
  • 3 dl 96%-os alkohol (patikában megvásárolható)
  • 15-18 szál borágó és 5-7 szál füstikefű
Elkészítés:
Az egészet egy befőttesüvegbe tesszük, majd alaposan megnyomkodjuk és lezárjuk. Három hétig állni hagyjuk. Az így elkészült folyadékot napi 3-4 alkalommal a pikkelysömörre kenjük.