Cayen bors – A gyógynövények királya

Cayen bors – A gyógynövények királya

A cayen bors az emberiség egyik legidősebb gyógynövénye. Valójában nem bors, hanem egy chili paprika fajta, amiből durva paprika őrlemény készül.

Rendszeres fogyasztása topformában tartja a szívet. Tapasztalatok szerint a cayen bors 30 másodperc alatt képes megállítani egy szívrohamot. Nagyszerű táplálék a keringési rendszer számára, mert ellátja szükséges összetevőkel az artériák, vénák, kapillárisok sejtstruktúráját, hogy azok visszanyerjék fiatalos rugalmasságukat. Szabályozza a vér áramlását a fejtől a lábakig, kiegyenlíti és normális szintre állítja be a vérnyomást. Bevételekor egyből hatással van a szívre, aztán fokozatosan kifejti hatását az artériákra, kapillárisokra és idegekre, eltávolítja a lerakódásokat az artériákból, illetve a mérgeket a véráramból. Javítja a keringést, újjáépíti a vérsejteket, csökkenti a koleszterint, eloszlatja a triglicerideket (a trigliceridek a táplálkozás által felvett zsírok legfőbb alkotóelemei. Normál esetben a vérben csak kis számban vannak jelen).
 
Az emésztés javítására
 
Megóvja a gyomor nyálkahártyáját, újraépíti a szöveteket a gyomorban. Gyógyítja a gyomor- és bélfekélyeket. A cayenne bors természetes melegséget állít elő a testben, stimulálja a bélmozgást, segíti a tápanyagok felszívódást. Mivel stimulálja az emésztési folyamatokat, segíti a gyenge gyomrot. Emésztési zavarokra is jó, illetve kezeli a gyomorégést, hasmenést, gyomorbajt, puffadást.
 
Energia növelésére
 
Kezeli a gyengeséget és kimerültséget. Betegség esetében segíti, hogy a szervezet visszanyerje belső erejét. Erősíti az immunrendszert, stimulálja az anyagcsere folyamatokat. Több energiát és életerőt ad. Általánosan megerősíti a szervezetet és az egészséget. 
 
Gyulladáscsökkentő és gombaölő
 
Kivételes gombaölő hatása is van. Használható mandulagyulladás, torokgyulladás, torokbántalom, köhögés esetén gargalizálással. Megfázásra és láz enyhítésre is hatásos. 
 
Női problémákra
 
Menstruációs panaszokra, görcsökre, méhfájdalomra kiváló gyógynövény.
 
Fogyókúrázóknak
 
Mivel gyorsítja a vérkeringést és a felszívódást, elősegíti más gyógynövények és vitaminok, táplálék kiegészítők hatását. Bármely fogyókúra hasznos kiegészítője, mert stabilizálja az emésztést, ezzel megszünteti a felszívódási problémákból adódó túlzott étvágyat. 
 
Egyéb problémákra
 
A cayen bors használható továbbá tengeribetegségre, allergia ellen és izomgörcsök enyhítésére, segít a sebgyógyulásban, csökkenti a hegesedést, kezeli az aranyeret, könnyít a fogfájáson, védi a fogakat a szuvasodástól, használható hányás ellen, anorexia kezelésre, gyógyír az ízületekre reuma és gyulladások esetén. Jó hatással a vese, és a hasnyálmirigy működésére is.
 
Hol lehet beszerezni?
 
Reformüzletek, bioboltok fűszeres polcán lehet megtalálni. Filléres portéka, 200-300 Ft egy csomag őrlemény. 
 
Mellékhatás?
 
Eddig még nem érkezett jelentés arról, hogy a cayenne bors bármiféle komolyabb mellékhatást okozott volna. Igen csípős ezért amikor elkezdjük használni, fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket és apránként növeljük a mennyiséget. Az elején tapasztalhatunk bélmozgásokat, ahogy kifejti hatását a gyógynövény a szervezetünkben, de ez pár nap alatt alábbhagy. Ez csak annak a jele, hogy a cayenne bors teszi a dolgát szervezetünk helyreállításában.