Csípős anyagok és szerves savak a gyógynövényekben

Csípős anyagok és szerves savak a gyógynövényekben

Vizsgáljuk meg a csípős anyagok és szerves savak hatásait a gyógynövényekben.

A gyógynövények hatóanyagai igen sokfélék. A kutatások a legtöbb hatóanyagot már beazonosították, ám akik gyógynövényekkel foglalkoznak, pontosan tudják, hogy egy-egy növény hatását nem tulajdoníthatjuk egyetlen anyagnak, hiszen a növényben található hatóanyagok együttesen, komplexen hatnak a szervezetre. Vizsgáljuk meg a csípős anyagok és szerves savak hatásait a gyógynövényekben.

Csípős anyagok

Eltérő hatóanyagú, közös hatású anyagok. Értágulatot okoznak, fokozzák a belső szervek keringését, emésztést javító, köptető hatással rendelkeznek, helyileg reumatikus, ízületi- és izomfájdalmak enyhítésére alkalmazhatók.

Például a fokhagyma (allicin), a csípős paprika (kapszaicin), a fekete mustármag (mustárolaj), a torma és a bors is tartalmaz csípős anyagokat.

Allicin

Az allicin a fokhagyma védekezéseképpen keletkező kénes vegyület, amivel a növény távol próbálja tartani az őt megdézsmáló kártevőket. Az allicin tehát a fokhagyma baktérium- és vírusölő összetevője.

A vírusok az emberi sejteket támadják, beépülve azokba, megváltoztatva működésüket. Minél rosszabb állapotban van immunrendszerünk, annál gyorsabban szaporodnak. A vírusok ellen nem használnak az antibiotikumok. A stabilizált allicin azonban rombolja a vírus DNS és/vagy RNS szerkezetét, ezáltal az képtelen lesz beépülni az emberi sejtekbe és elpusztul. Méreténél fogva képes áthatolni a baktériumok sejtfalán, majd a kórokozók belsejében megakadályozza a baktérium szaporodásához és működéséhez szükséges enzimek képződését, így pusztítva el őket.

Kapszaicin

A fájdalomingerek agyba történő közvetítésében szerepet játszó P-anyag hatásmechanizmusának befolyásolása által a kapszaicin hatékonyan csökkenti a fájdalomérzetet, így az azt tartalmazó készítmények eseti helyi érzéstelenítésre, illetve gyakorta jelentkező nagy fájdalmak, például migrén kezelésére egyaránt használatosak. A kapszaicin eredményesen enyhíti az ideg-, izom- és ízületi fájdalmat, és többek között ízületi kopás, rheumatoid arthritis, illetve diabéteszes neuropátia esetén is sikerrel alkalmazzák.

Szerves savak

A növényekben szabadon, de főleg gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg. Ilyen savak például a citromsav, az almasav, a sóskasav és a hangyasav (csalán). Fontos ízanyagok, vizes oldatuk savanyú. Fokozzák az emésztőnedvek termelődését, frissítő, élénkítő, szomjoltó, hashajtó hatásuk ismert.

Citromsav

A citromsavat felhasználják a szénsavas italokban, az édességekben, a dzsemekben és a zselékben is. Gyakran alkalmazzák páclében a savanykás íz elérésére, mivel a sav roncsolja a fehérjéket, így puhítva meg a húst. A citromsav csökkenti a pH-t, ami lehetővé teszi a konzervekben való használatát is. Képes megelőzni az enzimatikus oxidációt, mivel megköti a nyomelemeket. Ezáltal őrzi meg természetes színét a gomba, a bab és a kukorica. A citromsav étrendkiegészítő formájában is ismert, általában kalcium-citrát formájában fogyasztjuk.

Almasav

Az almasav egy fontos vegyület, amely segít abban, hogy a protein, zsír és szénhidrát energiává alakuljon át a szervezetben. Az almasav egy másik pozitív hatása, hogy hosszútávon gyönyörű és egészséges lesz tőle a bőr. Ha közvetlenül visszük fel a bőrre, akkor az almasav bőrradírozó hatású, lágyítja a bőrt, csökkenti az öregedés jeleit és eltünteti a ráncokat. Serkenti a kollagén termelését, ráadásul a pattanásokat is megszüntetheti.