Csodatevő arcszérumok

Csodatevő arcszérumok

Az arcszérumok a bőrápolás egyik új, kevésbé ismert ágazata. Érdemes megismerkedni velük közelebbről.

Mi az az arcszérum?
Az arcszérumban található összetevők sokkal koncentráltabbak és a molekulaméretük is sokkal kisebb, ezáltal mélyebbre tudnak bejutni, valamint nem tartalmaznak felesleges vizet, glicerint és egyéb térfogatnövelőket. Gyakorlatilag két-három csepp elegendő belőlük az egész arcra. Ezeket a termékeket mindig a címkének megfelelően, a gyártó utasításai szerint kell használni, azonban nagy általánosságban a bőrtisztítók után, de a hidratáló krémek előtt célszerű felvinni a bőrre. A szérumok alacsony molekulaméretei és koncentrált mivolta miatt rendkívül gyorsan felszívódnak a bőrbe, így csupán néhány perc elteltével, már fel is viheted rá a kedvenc hidratáló krémedet.
 
Az arcszérum hidratál?
Igen is meg nem is. Habár a szérumok zöme rendelkezik hidratáló összetevőkkel (pl. hialuronsav, ceramidok), önmagában nem hidratálnak. Célszerű hidratáló krémet is alkalmazni a szérum használata után, mivel az bevonatot képez a bőrön, így az jobban magában tudja tartani a kiváló összetevőket.
 
Arcszérum vagy arcolaj?
A szérumok vízbázisúak, amelyek az összetevők alacsony molekulasúlya miatt könnyen beszívódnak a bőrbe, éppen ezért közvetlenül a megtisztított bőrre kell őket felvinni. Az arcolajokat azonban magasabb molekulasúly jellemzi, így ezeket általában a hidratáló krém, vagy virágvíz fölé célszerű felvinni – persze a gyártó utasítása a mérvadó.
 
A szérum hamar “megromlik”?
Bizony a koncentrált összetevők miatt egyes szérumok néhány hónap után képesek megváltoztatni a színüket és az illatukat, azaz oxidálódnak, mivel a gyártók elsősorban a szép összetevőkre törekednek és próbálják kerülni a mesterséges tartósítószereket. Célszerű a szérumot használat után rögtön jól visszazárni és hűvös helyen tárolni. Azonban nem kell megijedni, egy-egy arcszérum 2-3 hónapig megtartja a minőségét, addig pedig el is fog fogyni. Probléma akkor lehet, ha kibontod, majd elfelejted használni és csak néhány hónap múlva kerül elő újra az üvegcse.
 
Nem feltétlen a legdrágább a legjobb
Egyáltalán nem biztos, hogy a legdrágább termék a legjobb. Vásárlás előtt érdemes átnézni a csomagoláson feltüntetett összetevők listáját, hogy azok biztosan passzolnak-e a bőrtípusodhoz, illetve, hogy van-e közöttük nem kívánatos tartósítószer, színezék, vagy egyéb kemikália. Ha biztosra akarsz menni, részesítsd előnyben a bio vagy natúr termékeket.
 
Ezeket az összetevőket érdemes keresni:
 
Antioxidánsok: mint a C vitamin, az E-vitamin, valamint a gránátalma, a szőlőmag vagy goji bogyó kivonat, melyek védik a bőrt a leégéstől, valamint visszaszorítják a ráncok kialakulásáért és a bőr öregedéséért felelős szabad gyököket.
Gyulladáscsökkentők: mint a cink, árnika, aloe vera, calendula és kanadai aranygyökér, melyek eltüntetik a pirosságot és megelőzik a gyulladásos sejtkárosodást.
Hidratálók: mint a ceramid, a hialuronsav és az esszenciális zsírsavak, melyek a tiszta növényi olajokban természetesen fordulnak elő. Ezek az összetevők nem csak a kiszáradástól védik a bőrt, de a ráncok kialakulását is megnehezítik azáltal, hogy folyamatosan feltöltik a bőr lipideket. Mindemellett a hidratáltságot is növelik, valamint védik a bőrt a mindennapi káros hatásoktól.
 
Mikortól és mikor érdemes használni?
Az arcszérum használata elsősorban a 30 év feletti nőknek ajánlott, a bőr ugyanis akkortól kezdi elveszíteni nedvességtartalmát.
 
Alkalmazása formulától és bőrápolási rutintól függ: az arcszérumot alkalmazhatjuk este, hogy az aktív összetevők éjszaka fejthessék ki jótékony hatásukat, vagy akár reggel is, ha nem tartalmaz fényérzékenyítő anyagot, de semmiképp se használd, ha korábban már hozzászoktattad a bőröd különböző lokális retinoid készítményekhez, a két termék kombinációja ugyanis irritációt okozhat. Száraz bőrtípusra kizárólag hidratálókrémmel ajánlott a használata, míg az olyan krónikus bőrproblémákon, mint a rosacea vagy ekcéma egyáltalán nem segít. Használata során fontos a mérték betartása. A kevesebb bizony több! Ezek rendkívül koncentrált anyagok, nem lesz gyorsabb és látványosabb az eredmény, ha többet használunk belőle!