divat vagy tényleg hatékony?

divat vagy tényleg hatékony?

Felnőtt színezők

Hazánkban is töretlen sikerrel szerepelnek a felnőtt színezőkönyvek a könyvesboltok eladási listái élén. Vannak egyszerűbbek, de egészen bonyolultak is, nem beszélve a különböző ismert történetek/jelenetek rajzairól. Mi lehet a jelenség mögött, miért váltak olyan gyorsan népszerűvé ezek a kiadványok? Miért lett olyan nagy tábora a színezőknek? 
A mostani  őrület onnan indult, hogy Johanna Basford, skót grafikusnő elkészítette Titkos kert című felnőtteknek szóló színező könyvét, amelyet 2013 márciusában adtak ki (Magyarországon 2015 tavaszán jelent meg), és amely azóta már 2 milliónál is több példányban kelt el világszerte. Az első kötet sikere nyomán Basford két újabb kiadványt rajzolt; a Bűvös erdőt, és az Elveszett óceánt, melyek közül csak az előbbi jelent meg Magyarországon.  A könyvpiacon azóta számtalan, különféle tematikájú, különböző korosztályoknak szóló színezőkönyv jelent meg, így bárki megtalálhatja közöttük a kedvére valót.
Korábban Carl Gustav Jung pszichoterápiás munkássága során fedezte fel, hogy a mandalarajzolás, színezés segít kiegyensúlyozni a psziché rendellenességeit. Jung szerint a mandala a természet öngyógyító erejének megnyilvánulása, ami az intuícióból, a belső impulzusokból és a kollektív tudattalanból származik. A felnőtteknek szánt színezők megjelenésével a mandalakészítés, színezés ma újra a reneszánszát éli a modern nyugati országokban.
Egy felnőtt színezőkönyvet lényegében úgy képzeljünk el, hogy egy kiválasztott témához kapcsolódó, általában fehér háttérre fekete színnel körvonalazott, igen aprólékos és részletgazdag rajzok gyűjteménye.  Az ábrák lehetőséget nyújtanak arra, hogy kikapcsolódásként elmerüljünk a színezés világában, átélhetjük újra az önfeledt gyerekkori élményeinket.  Vajon miért lett ez olyan nagy szám a felnőttek körében? A két legfontosabb ok, hogy egyik oldalról teret adnak az önkifejezésre, másrészt a felnőtteknél is stresszcsökkentő, nyugtató hatásuk van.
Felnőttként viszonylag kevés idő és energia marad kreativitásunk kiélésére, különösen azok esetében, akiknek a munkája sem teszi ezt lehetővé. A színezőkönyvek egy nagyon egyszerű lehetőséget teremtenek az önkifejezésre, hiszen nem kell más hozzá, mint egy könyv, vagy egy ábra, és pár színes ceruza. Bármikor, bárhol elkezdhető, megszakítható, folytatható, nem kellenek hozzá különleges eszközök, speciális tudás. Nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik.  Nincsenek túlzott elvárások, könnyen sikerélményben lehet részünk, amely növelheti önértékelésünket.
Bár sokan vitatják, hogy mennyiben kreatív egy mások által előre elkészített rajz kiszínezése, a színek kiválasztása, egy bizonyos hangulatnak megfelelő harmónia (vagy éppen diszharmónia) létrehozása, a tevékenységre való összpontosítás mégiscsak mentális erőfeszítést igényel.  A színezés fejleszti a koncentrációs képességet, javítja a mozgáskoordinációt, az ízületi mozgékonyságot, továbbá segíti a két agyfélteke munkájának összehangolását. A színek választásával, használatával pedig kifejezésre juttathatjuk aktuális hangulatunkat, érzelmeinket, amelyek segítségével könnyebben át- vagy megélhetjük azokat.
Kreatív tevékenység végzése közben a jobb agyféltekénk aktívabbá válik, miközben a bal agyféltekéhez köthető racionális, logikus gondolkodás kikapcsol. Ilyenkor a színezésre való összpontosítás egészen egyszerűen elfeledteti, kiszoríthatja a napi szinten szorongást okozó gondolatokat, ezáltal csökken a stressz.
Kialakulhat egy meditatív, kellemes érzés, az alkotás öröme, amely viszont energetizáló hatású. Létrejön egy nyugalmi állapot, ahol alacsonyabb lesz a pulzus, a vérnyomás, és lecsökken a stresszért felelős hormonok szintje a szervezetben, az izmok túlzott feszültsége csökken, ezáltal javul a vérkeringés, nő a sejtek tápanyaggal és oxigénnel való ellátottsága, vagyis a testünkben is pozitív változások jönnek létre.
Mivel a színezőkönyvek használata széleskörben elterjedt, így könnyen találhatunk a közösségi médiában olyan fórumokat, ahol ennek az új hobbinak a művelői találkozhatnak, megoszthatják a műveket. Az új divatnak köszönhetően létrejöttek új ismeretségek, csoportok, tehát van egyfajta közösségteremtő ereje. Sőt, annak ellenére, hogy azt gondolhatnánk, a színezés alapvetően egy egyéni műfaj, valójában kiválóan alkalmas arra is, hogy találkozzanak egymással az emberek, és társasági időtöltésként végezzék.
Látható tehát, hogy számos pozitív hatása van a színezőkönyvek használatának, nem véletlen tehát a gyors terjedésük, különösen a mai világban, ahol a stressz és a szorongás lassan a mindennapjaink részévé vált. Mindenki keresi azokat a módszereket, eszközöket, amelyekkel csökkenthető a stressz, ezek egyike lehet színezés.