Divatforradalom a textiliparban

Divatforradalom a textiliparban

Üdvözlünk hát a fenntartható divat világában!

A divatvilágban minden a csillogásról és a luxusról szól, némi pazarlással megfűszerezve. Ezzel ellentétben az öko-divat minden olyan terméket magába foglal, amelynek előállítása környezettudatos, illetve költséghatékony. Üdvözlünk hát a fenntartható divat világában!
 
A tervezők természetes alapanyagokat használnak, mellőzve a szintetikus dolgokat, vegyszereket. Ebbe a kategóriába sorolhatók a szabászati termékek (demi-couture), az etikusan előállított termékek (Fair Tade), az újrahasznosított anyagok (recycled), az organikus termékek, a turkálás (second hand), és az upcycling, vagyis az értéknövelő újrahasznosítás.
 
Világszerte egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak a környezettudatosabb életre, ez alól a divatvilág sem kivétel. A London College of Fashion központjában a tervezők új generációja számára külön központot alapítottak a fenntartható divat oktatására. Az Etikus Divathéten Párizsban minden évben egyre több ökotudatos márka képviselteti magát. A The Sustainable Apparel Coalition fenntartható ruházatokkal foglalkozó csoportosulás azzal a céllal jött létre, hogy a nagy divatcégeket öko-osztályzattal minősítse. A kezdeményezéshez több nagy márka csatlakozott azóta, többek között a H&M, a Marks & Spencer, a Gap, a Levi's, a Nike, a Wal-Mart és a Timberland.
 
Itthon is egyre nagyobb mértékben kimutatható a fenntartható divat iránti érdeklődés. A magyar Aware márkát a 2009 óta öko-divattal foglalkozó Printa Akadémia indította el 2014-től, ezzel is hangsúlyozva a környezettudatos készítési módot. A készítés folyamata itt az anyag felkutatásával, beszerzésével kezdődik, és csak ezután jön a tervezés. Különlegességük, hogy hordhatóak, időtállóak, és a készítés során a nyomott mintákat kombinálják az „upcycling”-gal, de a szitázás folyamán kizárólag vízbázisú festékeket alkalmaznak. A Printa évente kétszer öko témájú divatbemutatót is rendez, ahol bemutatják az új bio anyagokból készült kollekciót.