Dr. Martens és a bakancs

Dr. Martens és a bakancs

A Martens bakancs története immár 100 éve tart, s nem úgy néz ki, hogy az idő előrehaladtával csökken a népszerűsége, sőt!

The story of Dr. Martens boots is more than 100 years old now. The idea of the revolutionary new air-cushioned sole comes from Dr. Klaus Martens. 

Azt viszont sokan nem tudják, honnan kapta a nevét, és mit keres egy kereszt jel a talpán. Nos, mindez Dr. Klaus Martens hagyatéka, aki a 40-es évek végén saját lábtörésére igyekezett gyógyírt találni a levegővel töltött cipőtalp kifejlesztésével. Találmánya az angol cipőgyáros Griggs családnak is szemet szúrt. A Griggs cipőgyár 1901-ben kezdte meg működését a Northamptonshire-i Wollaston városkában. Nagy gonddal varrt, strapabíró cipőiket a hadsereg és a bányászok is előszeretettel hordták. Martens tőlük függetlenül nyitotta meg 1952-ben saját cipőgyárát Münchenben, majd népszerűsíteni kezdte a különleges talpú lábbelit. Griggsék egy általa feladott újsághirdetésre kapták fel a fejüket. A fúzióból pedig megszületett a ma is ismeretes Dr. Martens AirWair. A bakancs népszerűségének terjedésében fontos szerepet játszottak a háború következtében meginduló társadalmi változások. Érdekes, hogy sem Griggsék, sem Dr. Martens nem gondolták, hogy kultuszt teremtenek majd bakancsaikkal. A még kertészcipőnek is árult lábbeliket hamar felkapták a szabadságéhes, egzotikus divatirányzatok, és ez a lendület a mai napig nem csillapodott. 

További infó itt.