Dr. Martens és a szubkulturák

Dr. Martens és a szubkulturák

Az előzőekben megismerhettük a Dr. Martens bakancsok feltalálásának és gyártásának történetét, ez azonban még nem jelenti a sztori végét.

Without subcultures that wanted to be different from the masses, probably, Dr. Martens wouldn't be so popular as a brand now. 
 
Szinte biztos, hogy nem hatolt volna be a köztudatba ilyen mértékben ez a márka, ha az ötvenes évektől nem jelentek volna meg a tömegtől különbözni akaró, szabadságéhes szubkultúrák, a mai napig adogatva át egymásnak az általuk választott jelképes stafétát: a bakancsot, ami egyedivé és különlegessé tesz. Kezdetben az angol munkás-, majd skinhead mozgalom sajátította ki magának a jelképet. Az első rocksztár, Pete Townshend volt a The Who együttesből, aki nyilvánosan felvállalta Martens-imádatát. Állítólag két dolog volt számára létfontosságú a turnék alatt: a konyak és a Doc Martens bakancsa. Aztán jött a Sex Pistols meg a punk, ami szintén elképzelhetetlen lett volna Martens nélkül. A hardcore és goth metal mozgalmak is lecsaptak a kultusztermékre, a kilencvenes évek Seattle-jében sem mászkáltak nagyon másban, és hát ma még Ellie Goulding is bakancsban megy ki a világot jelentő deszkákra… 
 
További infó itt.
 
 
 
Pete Townshend, The Who
 
 
 
 
Sex Pistols
 
 
 
Kurt Cobain