Éjjeli bagoly vagy hajnali pacsirta vagy?

Éjjeli bagoly vagy hajnali pacsirta vagy?

Az egészséged szempontjából nem mindegy!

Biológiai óránkat genetikánk valamint az életmódunk, táplálkozási szokásaink, a mesterséges fénynek való kitettségünk és foglalkozásunk is befolyásolja. Friss kutatások szerint az éjjeli baglyok nagyobb kockázatnak vannak kitéve bizonyos mentális és krónikus betegségek kialakulásában. Miért van ez így?
 
Mindenkinek megvan a saját alvás kronotípusa. Ez az a személyes biológiai óra, amely szabályozza testünk ritmusát, illetve ez mondja meg, hogy éppen kora reggel, késő este vagy valahol a kettő között tudjuk teljesítőképességünk maximumát nyújtani és fokozottabban koncentrálni.
 
A preferenciát 50-50 százalékban határozzák meg a gének és a szociális környezet. Az egyik leginkább befolyásoló tényező az életkor. A gyerekek reggel aktívabbak. 12 és 20 éves kor között állnak át inkább az éjszakai aktivitásra. A biológiai érés mellett a szociális környezetnek is nagy a hatása ebben az időszakban.
A serdülőkorban a barátok 10 órakor a legaktívabbak a közösségi oldalakon, ekkor elkezdődnek a bulizások is.
A nem és a hormonok is  befolyásolják az egyén napszaki preferenciáját. Általánosságban elmondható, hogy a nők inkább reggeli pacsirták, míg a férfiak éjszakai baglyok. Ám idősebb korban, a hormonális változások idején mindkét nemnél változás tapasztalható. A kronotípusra hatással van a földrajzi hely, a kultúra, a munkaidő és egyéb környezeti tényezők is. A kék fény például növeli a melatonin kibocsájtást a szervezetben.
Ennek következtében az emberek később lesznek álmosak és később fekszenek le.
 
A kronotípus hatással van a személyiségre és az érzelemszabályozásra is
 
Kutatások személyiségjegybeli különbséget mutattak ki a reggeli pacsirták és az éjszakai baglyok között. A reggeli pacsirtáknak általában frissen és üdén indul a napjuk. Sokkal jobb az alvásminőségük és többet is alszanak. Napközben kevésbé zaklatottak. Ezen tényezők miatt ez a típus általában kedvesebb, lelkesebb és érzelmileg stabilabb. Jellemző rájuk a megbízhatóság, valamint a cél-orientáltság. Inkább reálisabbak és konzervatívabbak, viszont kevesebb az észlelt jólétük és az élettel való elégedettségük.
 
Az éjszakai baglyok ezzel szemben érzelmileg instabilabbak. Érzelemszabályozásuk kevésbé hatékony, a kevesebb alvás növeli a negatív gondolatok megjelenését, ezáltal alacsony szinten marad az önkontrolljuk és önszabályozásuk. Gyakran halogatnak. Gyakrabban fogyasztanak például kávét, energiaitalokat, alkoholt, hiszen szükségük van valamilyen stimuláló szerre. Ám aktívabb társaikkal ellentétben sokkal nyitottabbak, sokuk igen kreatív és innovatív ötletekkel rendelkezik, gyakran kognitív képességiek is jobbak. 
 
Az esti kronotípusúak egészségileg is sérülékenynek mondhatók hosszútávon. Általában kevésbé figyelnek egészségükre, kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, mint a korai kelők, hajlamosak cukorban és zsírban gazdag ételeket választani. Sokszor kihagyják a reggelit, ritkábban, de nagyobb adagokat esznek, amit később fogyasztanak el. Kevésbé képesek életvitelükbe rendszeresen beiktatni a testmozgást. Ezek a tényezők mind növelik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
 
A brit Surrey-i Egyetem és a chicagói Északnyugati Egyetem kutatói megállapították, hogy az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a korán kelők.  430 ezer, 38 és 73 év közötti személy részvételével végezték kutatásukat. 
 
A résztvevők 27%-a vallotta magát határozottan reggeli típusnak, és mintegy 9%-uk határozottan esti típusnak. 35%-uk inkább reggel, 28%-uk inkább este aktív. Regisztrálták testsúlyukat, dohányzási szokásaikat és társadalmi helyzetüket is. 
 
A vizsgálat 6,5 éve alatt az éjszakai baglyok csoportjában több mint 10%-kal többen hunytak el, mint a korán kelőkében. Az éjszakai baglyok hajlamosabbak a pszichés problémákra, diabéteszre, emésztési és légzési panaszokra. Éjszakánként kevesebbet alszanak, több cigarettát, alkoholt, kávét vagy illegális drogot fogyasztanak. A nagyobb halálozási kockázat a tudósok szerint arra is visszavezethető, hogy az éjszaka aktívaknak állandóan belső órájukat leküzdve kell élniük. A tanulmány a Chronobiology International című szaklapban jelent meg.