Éltető elemünk, a víz

Éltető elemünk, a víz

Az emberi szervezet alapvető molekulája a víz

A víz az ember földi létezésének három alapfeltétele közül az egyik. Víz nélkül a vörösvértestek soha nem lennének képesek oxigént szállítani. Vízhiány esetén csökken a vér térfogata, megemelkedik a testhőmérséklet, csökken a vérnyomás és a szervezet elkezd spórolni víztartalékaival a nehezebb időkre. Milyen hatása van ennek az éltető folyadéknak az emberi testre, lélekre és szellemre, ha épp elegendő áll belőle rendelkezésünre?
 
Az emberi szervezet alapvető molekulája a víz. A test tömegének 65%-át alkotja, és fontos fiziológiai, kémiai folyamatok színtere. Legnagyobb arányban a vérplazmában, az emésztőnedvben és a nyálban lelhető fel. Az emberi agy 81%-a is víz. Ezért szükséges az emberi szervezet számára a megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztása. 
 
A víz hiányát szomjúság formájában érezzük. Az ivásnak rendszeresnek kell lennie, hogy kiürítsük a  szervezetből a salakanyagokat, s ezzel megkönnyítsük a veséink dolgát, hogy a nem kívánt anyagokat (kreatinin, karbamid) kiürítsék a testünkből. Naponta körülbelül 2,7 litert kell meginnunk. Az emberi szervezet számára a legmegfelelőbb folyadék a tiszta víz. Annak érdekében, hogy az ivóvíz megfeleljen a kiválasztó rendszerünknek, meg kell tisztítani a különböző szervetlen anyagoktól, melyek a talajból kerülnek a vízbe, és később az epehólyagba, a vesékbe, az erekbe és a sejtekbe, ahol lerakódásokat, homokot hoznak létre, amely végül a szervezetben marad. Így válhat az ívóvíz számos megbetegedések okozójává. Napjaink egyik leghatékonyabb eszköze a fordított ozmózissal történő vízszűrő-berendezések, melyek a legmodernebb elvek alapján dolgoznak, s anyagilag sem annyira megterhelőek, ha számításba vesszük a kapott minőséget és a megtakarított pénzt, amit a csomagolt vízre költöttünk volna.