Endokrin diszruptorok: a ftalátok

Endokrin diszruptorok: a ftalátok

A mindennapi életünk során használt ftalát vegyülettel készített termékek egészségünkre gyakorolt hatásai

A ftalátokat elsősorban a PVC (hőre lágyuló, éghető, kémiailag ellenálló, kemény műanyag) lágyítására használják, hogy rugalmasak legyenek a termékek. Padlóban, lambériában, műanyag burkolatokban és egyéb műanyag cikkekben is előfordulnak. Ezek a szerves vegyületek nem képeznek erős kémiai kötéseket, és lassú, de hosszú ideig tartó párolgással szabadulnak fel a különböző termékekből. Tekintsük át a mindennapi életünk során használt ftalát vegyülettel készített termékek egészségünkre gyakorolt hatásait.
 
A ftalátokkal lágyított PVC-t rendszeresen használják az egészségügyben (oxigénmaszkok, katéterek, vértasakok), és többek között gyermekjátékok készítéséhez is. A ftalátok megtalálhatók élelmiszerekben, flakonokban, ruhákban és műszaki cikkekben egyaránt, a számítógép műanyag részeitől kezdve a telefonkábelen át a kábelszigetelésekig, valamint csövek, autóalkatrészek, adalékanyagok, festékek, lőszerek és szerszámok műanyag részeiben is. A kisebb molekulatömegű ftalátok kozmetikumok, testápoló termékek (pl. bőrhidratáló krémek), parfümök, hajlakk, szappan, sampon, körömlakkok és gyógyszerek adalékanyagai.
 
Az EU országaiban a gyermekjátékokban és a gyerekek számára készülő termékekben többféle ftalát használatát betiltották, ill. 2014 után csak engedéllyel forgalmazható többféle ftalátvegyület.
 
A nehezen lebomló ftalátok a legelterjedtebb szennyező anyagok, gyakorlatilag minden ember vérében, a hazai élővizekben és a házi porban is kimutathatunk ftalátszennyezést. Napjainkban Nyugat-Európában évente mintegy 1 millió tonna ftalátot állít elő a vegyipar.
 
A szervezetbe elsősorban élelmiszerrel – a csomagolóanyagokról –, valamint porral belélegezve kerülhetnek. A ftalátok használatát az Európai Unióban a szaporodási képességet ill. a gyermek fejlődését károsító hatásaik miatt korlátozzák. Egyes esetekben hormonrendszerbe avatkozva korai pubertást okoznak, károsítják a férfiak szaporodási képességét és csökkentik a serdülő hímneműek tesztoszteronszintjét, ami alacsony spermaszámhoz vezet, ezért összefüggésbe hozhatók a férfiak termékenységi problémáival. A ftalátok át tudnak jutni a placentán, és a gyermeket már az anyaméhben is károsítják.
 
Hogyan kerüljük el?
 
Keressük a „PVC Free” vagy „phthalate free” jelölést a termékeken. Válasszunk fából készült játékokat. Válasszunk olyan műanyag ételdobozt, melynek az alján a háromszögben 1-es, 2-es, 4-es vagy 5-ös jelzést látunk, de még ezekben se melegítsünk ételt. Használjunk üveget a cumisüveghez, ételtartóhoz, ne műanyagot vagy fémdobozt. Ha műanyag játékokat vagy tároló eszközöket használunk, ne engedjük, hogy gyermekünk a műanyagot a szájába vegye. Soha ne melegítsünk élelmiszert vagy italt műanyag üvegben vagy tárolóban. Ne hagyjunk tejet hosszabb ideig műanyag etetőben vagy cumisüvegben. Ne használjunk erős hatású tisztítószert vagy nagyon meleg vizet a
műanyag etető vagy cumisüveg tisztításához, és soha ne tegyük azokat mosogatógépbe.