Érd el a célodat!

Érd el a célodat!

Úgy érzed a nyár végére már nagyon messze kerültél az újévi fogadalmaidtól? Nem is volt?

Céltalannak érzed a hétköznapjaidat? Az évedet? Az alábbi sorok irányba állíthatnak a folyamatos sodródás után, vagy ha úgy érzed, egy helyben toporogsz, lökést adhat számodra. Célra tarts!
 
Miért érdemes célokat kitűzni?
Ha céltalanul élsz, könnyen olyan dolgoknak teszed ki magad, melyek nem is fontosak, csak azt hiszed. Akár a környezetednek való megfelelés végett vállalsz el olyan tevékenység végzését, melyre igazából nem is vágysz. Céljaid megfelelő meghatározása azonban sokat segíthet, hogy a saját életedet éljed, ne pedig másokét.
 
Ha céltudatosan haladsz a céljaid felé, elköteleződéssel céljaid mellett, az azt sugallja, hogy ura vagy az életednek, kezedbe vetted a gyeplőt. Ugyanakkor hatékonynak és eredményesnek is érzed ezáltal magad, növelve így az önbecsülésed. A másik előnye, hogy rendszert visz az életedbe, napi szintű struktúrát adva, ösztönözve arra, hogy jól oszd be az idődet. Fontos, hogy legyenek olyan céljaid, amelyek mellett elkötelezett tudsz maradni. Ez nehéz időkben segíthet abban, hogy megküzdj a gondjaiddal. Továbbá a társas kapcsolatok fényében is boldogságot hozhat, hiszen gyakran másokkal együttműködve érjük el a céljainkat.
 
Hogyan határozd meg és érd el a célodat?
 
1. Döntsd el mit akarsz!
Döntsd el Te magad, vagy beszélj valakivel, akiben megbízol és támogat. Addig „beszéld ki magadból”, amíg kristálytiszta nem lesz a cél.
 
2. Írd le!
Nyugodtan vezesd le papíron, vagy digitális formában mobilon, tableten, számítógépen, stb. Ha leírod, a célod megfoghatóvá válik. Ha nem, akkor csak vágy marad. Kezdd el!
 
3. Határidő!
Mindig adj magadnak határidőt! Határidő nélkül képesek vagyunk addig halogatni, hogy végül lemondunk a célunkról.
 
4. Készíts listát!
Írj fel minden olyan feladatott, ami elősegíti a célod elérését. Ez abban fog neked segíteni, hogy vizuálisan látod az „útvonalat” a célodig. Bármi eszedbe jut, írd hozzá!
 
5. Cselekvési terv!
Állíts fel fontossági sorrendet. Bontsd fel apró feladatokra, így a célod eléréséig több apró sikerpontod is lesz.
 
6. Kezdd el a cselekvési terved!
Midig légy következetes! A következetesség elengedhetetlen a cél megvalósításához!
 
7. Minden nap tégy valamit a célodért!
Legyen a napi rutinod része. Ha elindultál a célodhoz vezető úton, soha ne állj meg! Minden nap olvasd végig a célod eléréséhez szükséges feladataid listáját, és ha csak egy apróságot is, de tegyél érte!
 
Az elköteleződés 4 titka
 
1. A cél legyen valóban a Tied!
Győződj meg róla, hogy az, amit kitűztél, tényleg fontos a számodra! Ha valamit csak azért akarsz elérni, hogy másoknak megfelelj vagy lenyűgözd a környezeted, könnyen elfáradhatsz a folyamatban. Honnan tudhatod biztosra, hogy a cél a Tied? A válasz az önismeret.
 
2. Számolj magaddal!
Ha saját magadra szabod a céljaidat – erősségeidet és hiányosságaidat is figyelembe véve –, sokkal nagyobb valószínűséggel számíthatsz a sikerre.
 
3. Mondd ki hangosan!
Ha megbizonyosodtál arról, hogy tényleg vágysz valamire, és ehhez a célokat is személyre szabtad, oszd meg azt a kollégáiddal, barátaiddal, a mentoroddal… Bárkivel, akinek a véleménye fontos a számodra. A kimondott szavakat már lehetetlen visszaszívni, így ez a lépés tettre sarkall majd!
 
4. Állíts fel egy cél-hierarchiát!
Nagy valószínűséggel több versengő céllal kell balanszíroznod az életed folyamán. Állíts fel egy fontossági sorrendet, és használd azt sorvezetőként!
 
5. Kövesd nyomon a folyamatot!
Vizsgáld felül a lépéseidet, hallgasd meg a hozzád közel állók véleményét, ha épp elakadtál, és ne félj kicsit rugalmasnak lenni magaddal szemben! Nem baj, ha út közben derül ki, hogy a célod egy másfajta stratégiát igényel, mint ahogy azt gondoltad volna.