Ezekre figyeljünk, mielőtt játékot veszünk a gyereknek!

Ezekre figyeljünk, mielőtt játékot veszünk a gyereknek!

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy mit jelentenek a játékokon található jelölések, ha biztonságos terméket akarunk választani gyermekeink számára.

Csak olyan játékot érdemes vásárolni, amely megfelel valamennyi alkalmazandó uniós biztonsági előírásnak. Az ilyen játékokon található a CE-jelölés.

A játékra, annak csomagolására vagy a kísérő nyomtatványra olvashatóan és eltávolíthatatlan módon fel kell erősíteni a megfelelőségi jelölést, a gyártó nevét és címét, valamint – szükség esetén – a figyelmeztetéseket és használati utasításokat.

A használati és kezelési útmutatónak magyar nyelven, közérthetően és egyértelműen tartalmaznia kell mindazt az információt, amelyet a gyártó által csatolt idegen nyelvű használati és kezelési útmutató tartalmaz – minden lényeges információt a termék rendeltetésszerű használatáról, felhasználásának, eltarthatóságának és kezelésének módjáról. Ha a gyártó nem tesz eleget a kötelezettségeinek, a forgalmazó köteles azt pótolni. Mindenképpen olvassuk el a használati utasítást és az abban szereplő minden figyelmeztetést.

A legfontosabb jogszabályi előírások szerint a játéknak mindig új anyagból kell készülnie, fontos, hogy könnyen tisztítható legyen. Fel kell tüntetni, hány éves kortól játszhat a gyermek a játékkal, ha korhatárhoz van kötve a használat, vagy ha csak felnőtt felügyelete mellett használható. Ügyeljünk, hogy a gyermekek a játékokkal rendeltetésszerűen játszanak, és azok megfeleljenek a koruknak és képességeiknek.

A csecsemők számára gyártott játékok esetében fokozottan figyelni kell arra, hogy a csecsemő lenyelhet, belélegezhet apróbb darabokat. Mivel mindent a szájukba vesznek, komoly veszélyt jelenthet a fulladás, így 3 évesnél fiatalabb gyermekeknek ne vegyünk apró, leválasztható alkatrészekkel rendelkező játékokat. A 3 évesnél fiatalabb gyermek kezébe nem való játékok, külön jelzéssel vannak feltüntetve.

Mindig megbízható üzletekből, illetve online áruházakból vásároljunk. Értesítsük a gyártót vagy azt a kereskedőt, akitől a játékot vettük, ha a játék biztonságosságával kapcsolatban problémák merülnek fel. Az ajándékba kapott, vagy megörökölt, használt játékokat figyelmesen vizsgáljuk át.

Habár az EU-ban már tilos a ftalát tartalmú játékok forgalomba hozatala, az illegális kereskedelem révén sajnos még sokszor piacra kerülnek ilyen termékek. Kerüljük a PVC-ből készült játékokat a benne lévő ftalát káros hatása miatt, különösen azoknál a műanyag játékoknál, amelyeket a kisgyerek könnyen a szájába vehet, rágcsálhat. Továbbá a polikarbonát (PC) alapú gyerektermékek (pl: cumisüvegek) kerülendők a műanyag BpA tartalma miatt.

Lehetőleg válasszunk natúr vagy természetes festékkel, lakkal kezelt, tömörfából készült fajátékokat, így elkerülhetjük az illékony szerves vegyületek (VOC) okozta egészségügyi kockázatot. Nyugodtan hagyatkozhatunk a szaglásunkra is! Ha valaminek nagyon erős szaga van (ez műanyag játékoknál is igaz), inkább ne rakjuk a kosárba.

Gyakran merül fel kérdésként, mi történik, ha a játék meghibásodik, vagy ha egyszerűen nincs szükség az adott játékszerre. Az üzletbe csak hibás terméket lehet visszavinni. Ha a termék nem hibás, csak egyéb okokból (nem tetszik a gyereknek, két ugyanolyat kapott, stb.) szeretnénk visszavinni, a kereskedő nem köteles azt cserélni, de sok üzletben – különösen ünnepek környékén – kedveznek a vevőknek, cserét vagy levásárlást felkínálva.