Ezért fogyassz gyakran diót!

Ezért fogyassz gyakran diót!

Ismerjük meg a dió további jótékony hatásait!

A dió gyógyhatása igen sokszínű. A hagyományos gyógymódokon kívül léteznek tudományosan megerősített gyógyhatásai is. Ide soroljuk a koleszterinszint csökkentését, ami más betegségek okozója is lehet. A benne található telítetlen zsírsavaknak vérhígító és értágító hatásuk van. Ezzel csökkentik a magas vérnyomást és a vérrögök kialakulását. Ismerjük meg a dió további jótékony hatásait!

A szervezet alapvető funkcióihoz napi 1 mg rézre van szükség. Ha ezt a napi étrend nem biztosítja, akkor a szervezetnek nem megfelelő rézellátása, ami az immunrendszer károsodásához vezethet. 100 g dió a napi adag többszörösét tartalmazza. A diófogyasztása így segíti elő a betegségek megelőzését.

A dió viszonylag sok B6 vitamint tartalmaz, ami a kiegyensúlyozott idegrendszerért felelős. A permenstruációs szindrómában szenvedő nőknek nagy segítséget nyújt a dió fogyasztása.

A dio erősítőszerként is hat, magas energia-, vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt. Magas kalcium-tartalma a fogaknak, a csontokat erőssé teszi. Fizikai gyengeség esetén naponta együk a diót. Kiváló a szívre, vérszegénységre, sápadtságra, agyműködésre. Erősödésre, hízásra van szükségünk? Akkor a dióbél fogyasztása igen ajánlott! Fehérjetartalma nagyobb, mint a húsé, tojásé, és szinte teljes értékű. Gyermekgyógyászatban kifejezetten ajánlatos vérszegénység és sápadtság esetén, továbbá segíti a csontnövekedést.

Az elegendő Linolsavak táplálják bőrünk és megvédik a kiszáradástól. A dióban található E vitamin és a cink is ismertek pozitív hatásukról. Összességében teát a dió fogyasztása simább és puhább bőrt eredményez.

Székrekedés ellen is kiválóan hat. Olajtartalma megnedvesíti a beleket, így elősegíti a rendszeres ürítést, és mérsékli a hasmenést. Felfúvódás esetén együnk pirított, tört dióbelet naponta 2-szer-3-szor. Elég egy késhegynyi belőle. Étvágytalanság ellen is jó.

Másik népi ajánlás a gyomorfekély gyógyítására: készítsünk diótejet 2 dkg dióbél mozsárban történő összetörésével és 1 dl forró vízbe keverésével. Jól össze kell rázni, és le kell szűrni. Már csak 1-2 kávéskanál mézet kell hozzákeverni, és minden étkezés után félórával, egy kávéskanállal kanalazni belőle. Érdemes kipróbálni!

A dióbél májgyógyszer is. Azok a májbetegek, akik nem fogyaszthatnak zsiradékot, a diót nyugodtan ehetik, mert serkenti a máj működését, és ezzel az emésztést is. Jót tesz továbbá a termékenységnek és a hormonháztartásnak is.

Mézes dióbelet köhögés ellen is használhatjuk. 1:1 arányban keverjük össze a darált dióbelet mézzel, és vízzel hígítsuk. Kis kortyokban iszogassunk belőle napközben, naponta 1-2 pohárral.

A dió hizlal! Oda kell rá figyelni, hogy korlátlan mennyiségben ne fogyasszuk. Naponta elég belőle kicsi, mert egyébként teletömi a zsírpárnáinkat. Omega-3 zsírsavban gazdag, a 2-es típusú cukorbetegség ellen is remek fegyver, kiváltképp a nők esetében. Antioxidánsainak köszönhetően a rákmegelőzésben is szerepet játszhat. Segíti az emésztést.

A dióbél foszfortartalma javítja a memóriát, értékes magnézium-tartalma pedig stresszoldó hatású. Mivel a dióbél az ember számára teljes értékű élelmiszernek tekinthető, rendszeres fogyasztása nyomán az egészség szemmel láthatóvá válik. Élettel telítődik a bőr és a haj is. Valahol betegség a nem kielégítő nemi aktivitás is. A nemi vágyat és képességet is növeli a dióbél-fogyasztás. A diót évezredekkel ezelőtt, Perzsiában kezdték megművelni, az idő múlásával Kínába is eljutott, ahol máig remek gyógyír az impotenciára és a sperma minőségének javítására.