Ezért fontos a Netflix döntése

Ezért fontos a Netflix döntése

mely szerint csökkentik a dohányzás megjelenítését a képernyőn.

Miután napvilágot látott a „Stranger things” c. sorozat legfrisebb évadjában képernyőre került dohányos jelenetek mennyisége, a Netflix bejelentette, hogy a jövőben csökkentik a dohányzás megjelenítését a műsoraikban.
 
Tudományosan bizonyított, hogy a filmekben és sorozatokban rendszeresen megjelenített dohányzás hatására a fiatalok háromszor nagyobb valószínűséggel fognak maguk is dohányozni. A szakértők egyetértenek abban, hogy a dohányos jelenetek számának csökkentése nagyban hozzájárul a fiatalok dohányzásának visszaszorítására tett erőfeszítések sikeréhez.
 
Már második éve a Netflix vezeti 13 műsorszóró, kábeltévé és streaming szolgáltató rangsorát a képernyőn megjelenített dohányos jelnetek mennyiségében. Most először a streaming szolgáltató megfogadta, hogy változtatni fog.
 
A rangsor a Truth Initiative nevű, a dohányzás felszámolásáért küzdő nonprofit egészségügyi szervezet jelentésének részeként látott napvilágot. A szervezet már régóta harcol azért, hogy a filmkészítők mellőzzék a dohányzás megjelenítését a 14 éven aluliak számára készített alkotásokban.
 
Ennek ellenére a 2019-es év drámai növekedést mutat a dohányzás képernyőre kerülésében, az átlagos 176 %-os növekedés mellett a fiataloknak szánt produkciókban 379%-kal nőtt a dohányzás megjelenítése. A Netflix Strange things című sorozata volt a legfőbb bűnös, hiszen minden egyes epizódjában szerepel dohányos jelenet.
 
A Truth Initiative legfrissebb jelentése után pár nappal a Netflix bejelentette, hogy a jövőben a 14 éven aluli korosztálynak szánt filmjeiben és sorozataiban kerüli a dohányzás bemutatását, kivéve, ha azt a tényszerűség, vagy történelmi hűség megköveteli. Ez egy óriási előrelépés, tekintve, hogy a legnagyobb streaming szolgáltatóról van szó.
 
A nikotin számos káros egészségügyi hatása mellett negatívan befolyásolja a fiatalok agyi fejlődését, ezért a fiatalok dohányzását visszaszorító intézkedések fókuszában a megelőzésnek kell állnia, melynek fontos része, hogy ne kerüljön képernyőre a dohányzás. Emellett elengedhetetlenek a média kampányok és az átfogó dohányzásellenes rendelkezések, írja a healthline.com.