Ezért kerüld a transzzsírokat

Ezért kerüld a transzzsírokat

Miért fontos ez?

Az OÉTI 2018-ban tett közzé egy jelentést, mely szerint jó pár feldolgozott élelmiszer transzzsír-
tartalma a megengedett érték többszöröse felett van. Miért fontos ez?
 
Mert a transzzsírok ajánlott határérték feletti fogyasztása súlyosan károsítja az egészséget. Sőt, egyes
kutatók szerint jelenleg nem létezik más olyan élelmiszer-összetevő, amely egységnyi élelmiszerre
vonatkozóan a transz-zsírsavaknál nagyobb mértékű egészségkárosodást okozna, ezért a transzzsírok
kizárása az étrendünkből rendkívül fontos.
 
Mik azok a transzzsírok?
A transzzsírok olyan telítetlen zsírsavak, amelyek a növényi olajok (napraforgó, szója, repce)
hidrogénezése során keletkeznek, elsősorban élelmiszeripari feldolgozás során. Kisebb mennyiségű
transz-zsírsav képződik a növényi olajokkal történő sütés során is.
 
A növényi olajok alapállapotban jelentős mennyiségben tartalmaznak egészséges (többszörösen
telítetlen) zsírsavakat. A hidrogénezés során ezek egy része átalakul más (egyrészt telített, másrészt
transz-típusú) zsírsavakká, így a kedvező élettani hatás eltűnik.
 
Szerencsére ma már léteznek olyan technológiai eljárások, amelyek alkalmazása során nem, vagy
csak nagyon kismértékben keletkeznek ezek a vegyületek.
 
Miért veszélyesek a transzzsírok?
A tudományos vizsgálatok szerint napi 1 g alatti transz-zsírsav bevitel még nem jelent számottevő
kockázatot. Az egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatása szerint felnőttek esetében 2000
kalória napi energiabevitelt feltételezve, a transzzsírok napi bevitele nem haladhatja meg a 2
grammot.
 
A transzzsírok jelentősen növelik a szív- és érrendszeri betegségek (például szívinfarktus, agyvérzés)
kockázatát, jelentősen emelik a rossz koleszterin (LDL), illetve csökkentik a jó koleszterin (HDL)
szintjét a vérben, továbbá gyulladáskeltő és érfalkárosító hatásuk felgyorsítja az érelmeszesedés
kialakulását.
 
Egyre több kutatás támasztja alá a transzzsírok szerepét más, a hazai megbetegedési és halálozási
statisztikákban előkelő helyet betöltő kórképekben, mint egyes daganatos betegségek, hasi elhízás és
cukorbetegség, sőt még az Alzheimer-kór kialakulásával is összefüggésbe hozhatók.
 
Tudományos vizsgálatok eredményei igazolják, hogy napi kb. 5 g transz-zsírsavbevitel 23%-kal növeli
a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
 
Transzzsírokat tartalmazó élelmiszerek
Kakaós tejmassza, étbevonó massza, illetve ebből készült termékek, szaloncukor, krémmel töltött
kekszek, gofri, nápolyi, teasütemény jellegű édességek, linzerek, édes és sós leveles tészta alapú
sütemények, stb.
 
Bizonyos típusú margarinok (a legismertebb és leggyakrabban fogyasztott márkákra ez már
napjainkban nem jellemző, mivel a margaringyártók újfajta technológiát alkalmaznak).
 
Levesporok, por alakú mártások, szószok, kávéfehérítők, vajas pattogatott kukorica.
 
Éttermekben, iskolai és munkahelyi menzákon megvásárolható, zsiradékban sütött ételek (például
hasábburgonya, rántott csirke).
 
Hogyan csökkentheted a transzzsírok bevitelét?
Lassan és fokozatosan változtass az étkezési szokásaidon. Fogyassz kevesebb bolti süteményt,
kekszet, édességet, gyorséttermi ételt és mozikban kapható vajas pattogatott kukoricát. Koncentrálj
a természetes és magas tápértékű ételekre, többek között a zöldségekre és a gyümölcsökre.
 
Figyelj oda arra, hogy ha a címkén az szerepel, hogy az adott termék teljesen vagy részben
hidrogénezett növényi zsiradékot tartalmaz, és ez az összetevők felsorolásában elöl szerepel (vagyis
abból van a legtöbb), akkor biztos lehetsz abban, hogy sok benne a transz-zsírsav.
 
Az ilyen termékek fogyasztását mindenképpen korlátozd. Sőt, a legjobb, ha olyan terméket vásárolsz,
amely nem tartalmaz hidrogénezett zsírokat.