Ezért ne ajándékozz lufit ballagásra!

Ezért ne ajándékozz lufit ballagásra!

Ismerjük meg mi is, miért oly káros ez az ártatlannak tűnő játékszer.

Napjainkra a környezetvédők a világ számos pontján próbálják felhívni a figyelmet a kültéri lufieregetés negatív hatásaira. 
 
Hazánkban is egyre nagyobb teret hódít a héliummal töltött lufik közös szabadon eresztése az ünnepségeken, esküvőkön, vagy éppen ballagás alkalmával. Nem is gondolnánk, hogy az égbe emelkedő, majd hamar tovatűnő léggömbök komoly környezetszennyező hatással bírnak, s a természetben élő állatok halálát is okozhatják.
 
A léggömbök leggyakrabban latex anyagból készülnek, mely idővel ugyan lebomlik, azonban ennek idejéről megoszlanak a vélemények. A lufigyártók szerint az ehhez szükséges idő nagyjából annyi, mint egy tölgyfalevél lebomlási ideje, azonos körülmények között. Bár ez nagyon környezetbarátnak és természetközelinek hangzik, a valóságban egy tölgyfalevél lebomlása is több hónapos folyamat, ez idő alatt pedig az égből a földre visszahullott lufit vagy annak maradékát sok állat eszi meg véletlenül. A léggömb az állat emésztőrendszerébe kerülve a gyomornedvekkel keveredve hasonló lesz a rágógumi állagához, s ez az anyag teljesen el tudja tömíteni emésztőrendszerét, emiatt kiéhezik és elpusztul.
 
Az állatok étvágyától függetlenül a léggömb összekötéséhez használt zsinórba vagy szalagba a madarak és a teknősök is nagyon könnyen belegabalyodnak, mely végzetes lehet számukra. Ráadásul ezek a zsinórok ritkábban készülnek lebomló anyagból, ezért tovább okoznak környezeti veszélyt, mint maga a lufi.
 
Rendkívül előremutatóak azok a lufieregetést tiltó – ezáltal az élővilágra gyakorolt káros hatásokat és héliumpazarlást egyaránt visszaszorító – törvényi rendelkezések, melyeket többek között Floridában, Texasban, Kaliforniában, Virginiában, az ausztrál Queenslanden, illetve az Egyesült Királyság ötven városában hoztak. 
 
A legközelebbi rendezvényen keressünk inkább mi, magyarok is más alternatívát: ültessünk emlékfákat, fújjunk buborékokat vagy alakítsunk élőláncot.