Farsangi recept

Farsangi recept

farsangi sonkás kifli

Egyik jellemző farsangi ételünk a farsangi sonkás kifli. Ismerjük meg most kétféle verzióban!

Tehéntúrós

Hozzávalók

  • 30 dkg tehéntúró

  • 30 dkg finomliszt

  • 25 dkg margarin

  • 1 csomag sütőpor

  • 20 dkg sonka

  • 1 db tojássárgája (kenéshez)

Elkészítés

A tésztához összegyúrjuk az alapanyagokat (ha nagyon száraz, nehezen áll össze, egy kis tejföl adható hozzá), utána vékonyan kinyújtjuk, és háromszögeket vágunk belőle. Ráhelyezzük a sonkát. A háromszögeket feltekerjük a hosszabbik oldalától kezdve. Sütés előtt megkenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben (180°C) aranybarnára sütjük.

Ez a mennyiség kb. 5 adaghoz elég.

Pirospaprikás

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt

  • 10 dkg vaj (+ 5 dkg a töltelékhez)

  • 2 tojássárgája

  • 1 dl tejföl

  • 15 dkg sonka

  • pirospaprika (ízlés szerint)

  • 1 tojás

Elkészítés

A lisztet a vajjal, a tojássárgájával, kevés tejföllel és sóval tésztává gyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, és háromszögletű darabokra vágjuk. A sonkát ledaráljuk, vagy apróra vagdaljuk, majd a vajjal és a pirospaprikával összekeverjük. Az így nyert sonkás tölteléket a háromszögletű tésztácskákon elosztjuk, majd utána a háromszögeket kifli formára feltekerjük, tojással megkenjük, és forró sütőben (180°C) megsütjük.

Ez a mennyiség kb. 3 adaghoz elég.

Jó étvágyat kívánunk!