Fényérzékenyítő kozmetikumok

Fényérzékenyítő kozmetikumok

A natúrkozmetikumok egyre trendibbek, nem véletlenül. Érdemes azonban átböngészned a krémek összetevőit, nehogy olyan hatóanyagokat tartalmazzon az egyébként egészséges és szuper kence, melyek fototoxikusak, azaz UV sugárzás hatására irritációt, vagy akár maradandó foltokat okoznak.
 
Mi az, hogy fototoxikus?
A fototoxicitás, vagy fotoszenzibilizáció azt jelenti, hogy a napfény hatására, a bőrön alkalmazott termékek akár maradandó elváltozásokat is okozhatnak, vagy egyszerűen „csak” irritálják, érzékennyé teszik a bőrünket. Manapság trendi natúr kozmetikumokkal élni, melyeket általában illóolajokkal illatosítanak. Nagyon fontos azonban, hogy csak megbízható gyártótól vásároljunk, aki ismeri az illóolajok alapvető kémiáját, így nyári termékei biztosan nem tartalmaznak fényérzékenyítő olajokat. Amennyiben mégis olyan krémet használunk, melyben fototoxikus illóolaj található, úgy a fénynek kitett bőrfelületen piros, barna, esetleg viszkető foltok jelenhetnek meg, sőt maradandó, akár hónapokig sem múló pigmentációt okozhat. Az illóolajok esetében a fényérzékenységet általában a furanokumarin (FC) vegyületek okozzák, melyek egyes citrus olajokban magas, akár 1-2%- os mennyiségben is előfordulhatnak. A fototoxikus hatást az UV sugarak váltják ki, mivel ezek elnyelődése következtében sejtmembránt károsító szabad gyökök keletkeznek. Az irritáció legtöbbször a reakciót követő 36-72 órán belül lép fel. Érdemes tehát a máskülönben egészséges, ám fényérzékenyítő olajokat tartalmazó krémeket este használni, vagy az alkalmazást követően legalább 12 órán keresztül ne menjünk a napra, vagy szoláriumba.
 
A leggyakoribb fényérzékenyítő illóolajok
Nyáron a legtöbbünknek jól esnek a citrusos, friss illatok, és az ezekkel parfümözött krémek, ápolószerek. Mégis fontos tudnunk, hogy bizonyos illóolajok, leginkább a citrusfélékből kinyertek, fényérzékenyítő hatásúak. Az alábbi illóolajok használatát a bőrön, nyáron jobb, ha kerüljük, és böngésszük végig a kozmetikumaink összetevőit is, nehogy ilyen illóolajokat tartalmazó krémet használjunk a legmelegebb hónapokban. A teljesség igénye nélkül az alábbi illóolajok fototoxikusak: 
Citrom (Citrus limon)
Bergamot (Citrus bergamia)
Grapefruit (Citrus x paradisi)
Keserű narancs (Citrus aurantium var. amara)
Lime (Citrus aurantifolia)
Édes narancs (Citrus sinensis)
Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica)
Fűszerkömény (Carum carvi)
Római kömény (Cuminum cyminum)
Verbéna (Aloysia triphylla)
Orvosi lestyán (Levisticum officinale)
 
Bizonyos esetekben az illóolaj gyártó cégek kivonják a fototoxicitást okozó vegyületeket az olajból, így biztonsággal alkalmazhatóak. Ezt a címkén mindig feltüntetik. Így a bergapténmentes bergamott, citrom, vagy grapefruit illóolaj nem fototoxikus, ezt a FCF (FuranoCoumarin Free) vagy BF (Bergaptén Free) betűkkel jelölik. A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olajok is árthatnak
 
A nappali használatra szánt kozmetikumokban kerülendők a többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olajok is, mint a borágó-, a ligetszépe-, vagy a gránátalmamagolaj. Ezek a hatékony szépítőszerek könnyen és mélyen felszívódnak a bőrbe, viszont fény és hő hatására könnyen oxidálódnak, ezért nyáron használatuk csak éjszakára ajánlott.
 
A-vitamin csak este
A Retinyl palmitate, vagy más néven  A-vitamin az érett bőr ápolásában szerzett hírnevet magának. Felgyorsítja a sejtek újjászületését, a kollagén termelődését. Elvileg igazi kincs a bőrápolásban. De egy dolgot kell nyáron szem előtt tartani, hogy nappal tilos a használata.  A retinol napfény hatására fényérzékenységet okoz, károsítja a sejtek DNS-ét, szabagyököket képez, és ezáltal gyorsítja a rosszindulatú daganatok kialakulását.
 
Jótékony növényi olajok a nyári bőrápolásban
Vannak olyan olajok, vajak is, amelyek természetes fényvédő faktorral védik bőrünket. Ilyen a shea vaj, kakaóvaj, vagy a szezámolaj is, mind 6-8 SPF-fel rendelkezik. A homoktövis olaj kb 10 SPF, míg a málnamag olaj közel 15 SPF fényvédelemmel bír. Érdemes olyan készítményeket keresned, amiben ezek az olajok megtalálhatóak, azonban azt vedd figyelembe, hogy ezek az olajok csak kiegészíthetik és nem helyettesíthetik a magasabb faktorszámú fizikai fényvédőt is tartalmazó fényvédőkrémeket.