Függőségek gyógyítása természetes módszerekkel

Függőségek gyógyítása természetes módszerekkel

Az alábbi természetes kezelési módszerek mankót nyújthatnak a szenvedélybetegségek gyógyításában

A szenvedélybetegségek közös eleme többnyire a menekülés motívuma, és ezen a nyomon indulva visszafelé kell keresni a gyógyulást. De melyek azok a lépések, amelyek helyes irányba terelhetnek a függőség medréből? Az alábbi természetes kezelési módszerek mankót nyújthatnak e kérdéskör megválaszolásában.
 
Fülakupunktúra
A fülakupunktúrás addiktológia igen kedvelt kezelési mód a természetgyógyászok körében. 
A fülakupunktúrás addiktológus a fül meghatározott pontjait kezeli. A beavatkozás célja a szenvedélybetegek leszoktatása (dohányzás-, alkohol-, ételfüggőség, gyógyszerfüggőség, stb.), méregtelenítés, feszültségoldás (stresszoldás). Hasznos kiegészítő módszer még álmatlanság, gyógyszermérgezés és elvonási tünetek esetén.
A kezelendő célcsoport igen széles: az alkoholról és dohányzásról való leszoktatás széles tömegeket érint, nem beszélve a feszültségoldásról/stresszoldásról. A módszer alapját az 5 pontos NADA (National Acupuncture Detoxification Association) protokoll alkotja, amelyet világszerte számos országban sikeresen alkalmaznak.
 
Kognitív viselkedésterápiás tanácsadás
A kognitív viselkedésterápiás tanácsadás elsődleges célja a kliens önismeretének és önkontrolljának célirányos fejlesztése, amely egyrészt sokat segít abban, hogy a felépülőben lévő szenvedélybeteg minél hosszabb ideig képes legyen tartózkodni a pszichoaktív szerek használatától, másrészt hozzájárul ahhoz, hogy az illető az absztinencia révén maga is folyamatosan fejlessze az önkontrollját. 
A kognitív viselkedésterápiás tanácsadás keretében a kliens megtanulja felismerni és kezelni azokat a visszaesés szempontjából magas kockázattal bíró helyzeteket, amelyekkel felépülőben lévő szenvedélybetegként időről időre kénytelen lesz megbirkózni az élete során, továbbá a tanácsadás eredményeképpen lehetősége nyílik azoknak a praktikus ismereteknek és módszereknek az elsajátítására, amelyeknek a segítségével a visszaesés veszélyét magukban hordozó helyzetekben is képes lesz arra, hogy a szerfogyasztást mellőzve tiszta maradjon.
 
Készségfejlesztés 
(Megbirkózási készséget fejlesztő tréning)
A szenvedélybetegségből való felépülés folyamata során az egyik legjelentősebb kihívást azoknak az egyén gondolataival, érzelmeivel és társas kapcsolataival összefüggő problémáknak a kezelése jelenti, amelyek megnövelhetik az alkalmi szerhasználat és a visszaesés kockázatát. Éppen ezért fontos, hogy a felépülőben lévő szenvedélybeteg képes legyen hatékonyan megbirkózni a felépülés során felmerülő problémákkal és absztinens tudjon maradni – ebben segít a megbirkózási készséget fejlesztő tréning, amely különböző önmegfigyelési és készségfejlesztő gyakorlatokon alapul. A tréning időtartama 12-16 alkalmas, általában 60 perces foglalkozás, heti rendszerességgel.
 
1.  Önmegfigyelési gyakorlat
Az egyéni terápiás foglalkozások elején alkalmazott önmegfigyelési gyakorlatok célja, hogy a kliens a tanácsadó instrukciói nyomán beazonosítsa azokat a jellemző gondolatokat és érzéseket, amelyek a tapasztalatai szerint általában megelőzik, illetve követik a szerhasználatot. 
 
2.  Készségfejlesztő gyakorlat
Az egyéni terápiás foglalkozások keretében alkalmazott készségfejlesztő gyakorlatok egyrészt a szerhasználat veszélyével fenyegető helyzetek felismerésére és a nehezen kezelhető egyéni problémák felismerésére való képesség fejlesztését, másrészt a sóvárgás kezelésére és a nemet mondásra való képesség fejlesztését szolgálják. A gyakorlatok révén szerzett felkészültség pedig képessé teszi a klienst a felépülés során felmerülő problémákkal való megbirkózásra, és egyúttal magabiztosabbá is teszi őt.
 
CENAPS prevenciós tréning
CENAPS modellre épülő, visszaesés-megelőzési tréning egy olyan átfogó módszert kínál a felépülőben lévő szenvedélybetegek számára, mely segítségével a szerfüggőség felszámolására szolgáló kezelést követően el lehet kerülni, hogy ismét bekövetkezzen az alkohol- vagy kábítószer-fogyasztás. A módszer lényege az alábbi teendők teljesítésében rejlik:
 
    • Egy strukturált felépülési program kidolgozása
    • A káros életviteli szokások kiértékelése
    • A visszaesésre figyelmeztető jelek számbavétele
    • A visszaesésre utaló problémák kezelésére szolgáló stratégiák megismerése
    • Egy személyre szabott visszaesés-megelőző terv kidolgozása
 
Családkezelési program
A szenvedélybetegek családjának általában meghatározó szerepe van a szenvedélybetegség kialakulásában, illetve abban, hogy a beteg nem tud leszokni az italról vagy a kábítószerről, következésképpen a szenvedélybetegség az egész család működését érintő stresszforrásként kezelendő. 
 
Családkezelési programok keretében olyan oktató és segítő foglalkozásokat kínálnak a családtagoknak, amelyek egyrészt megismertetik az érintetteket a szenvedélybetegség és a családi viszonyok közötti összefüggésekkel, másrészt praktikus tanácsokkal szolgálnak a szerhasználattal összefüggő családi problémák kezelésére.