Fuss Te is reggel!

Fuss Te is reggel!

Az alábbi tanácsok segítenek a kezdeti nehézségek leküzdésében

Sokan imádnak reggelente futni, de vannak olyanok is, akik egyszerűen képtelenek rávenni magukat, és este vannak igazán elemükben. Számukra óriási kihívás lehet áttérni a reggeli futásra, de megéri. Különösen a meleg nyári napokon fog jólesni a reggeli futás, amire már most elkezdhetjük átállítani magunkat. 
 
A reggeli futóedzések egész napra feltöltenek! Ráadásul, ha a nap során közbejön egy váratlan esemény, pl. túlóra, vagy egy spontán találkozó a barátokkal, akkor sem lesz rossz érzésed a kimaradt edzés miatt. Már csak az akaraterődre lesz szükség és arra, hogy az ébresztőórát, vagy a telefonodat az ágytól távolabb helyezd el. 
 
1. A reggel menő! A színek, a zajok, az ébredező város hangulata! Ezt az éjjeli baglyoknak is érdemes megtapasztalni. Már egy-két alkalom után menthetetlenül rá lehet kapni a korán kelés ízére!
 
2. Állítsd be az ébresztőt 10 perccel előbbre, mint amikor fel akarsz kelni. Korán reggel valóban alszik mindenünk, ezért a legfontosabb, hogy akármilyen korán is kezdődik az a futóedzés, hagyjunk időt, hogy a testünk felébredjen! 
 
3. Feküdj le aludni 15 perccel korábban. A korai keléshez nélkülözhetetlen az elegendő alvás. De ha hozzászoktál a túl késői lefekvéshez, akkor bajos egyik napról a másikra átszoktatni magad. Próbáld apránként előbbre hozni a lefekvés időpontját.
 
4. Készítsd ki a futócuccodat előző este. Ruhát, cipőt, kulcsot, fülhallgatót, papírzsebkendőt – bármit, amit ilyenkor magaddal hordasz.
 
5. Igyál egy nagy pohár vizet ébredés után. Érdemes egy palack vizet tartani az ágyad mellett, hogy máris azzal kezdj, amikor felébredsz. Ha éhes vagy, a reggeli kávéd mellé egy kekszet is elfogyaszthatsz, de a komoly reggelit mindenképpen hagyd a futás utánra. Ha tudod, hogy másnap reggel futni mész, érdemes még előző este feltölteni a glikogénraktáraidat.
 
6. A bemelegítés nagyon fontos. Mozgasd át az ízületeidet, amit a kávé-keksz kombó elfogyasztása közben is elvégezhetsz. A lényeg, hogy szépen lassan, kíméletesen az összes láb-, csípőízületet mozgasd át, húzd ki picit az izmokat! A kezdés is jobban fog esni, és a sérülés is megelőzhető. 
7. Ne fuss egyszerre sokat. Ezt főleg kezdő reggeli futóknak javasoljuk. Lehet, hogy 15 perc is elég: már ennyi is felpörgeti az agyadat és az anyagcserédet. Fontos, hogy ne légy türelmetlen a testeddel, hagyd, hogy bemelegedjen! A végén pedig akármennyire is szorít az idő, ne feledkezz meg a nyújtásról. 
8. Fuss társaságban! A pároddal, a kutyáddal vagy akár a közelben lakó ismerősökkel. Ha tudod, hogy a barátod, barátnőd ott vár a sarkon hajnali fél 7-kor, akkor csak nem hagyod cserben! Ha tehetitek, fussatok a környéken, ne menjen az idő feleslegesen az utazással.
 
9. Ütemezd be előre az edzésnapjaidat. Például minden hétfőn, szerdán és szombaton, és ha jól megy és mozognál még, később még mindig hozzáadhatsz egy-két napot (vagy futhatsz egyszerre többet). Amikor nem edzel, élvezd, hogy nem olyan kapkodós a reggel, és jutalmazd meg magad egy nagy bögre kapucsínóval, vagy egy reggeli jógával!
 
10. Ha nem sikerül, lépj tovább! Ha egyik nap egyszerűen képtelen vagy felkelni, ha fáj a fejed vagy nem sikerül olyan gyorsan futnod, mint szeretnéd, ne add fel! Legközelebb meglepetést okozhatsz magadnak.