Gombák, az ősz kincsei

Gombák, az ősz kincsei

Ismerjük meg hátközelebbről kalapos barátainkat.

A gombáknak több csoportja is termel gyógyhatású anyagokat. Újabban egyre több nagygombából
is terápiás célra alkalmas hatóanyagok sorát mutatták ki. Egyazon gombafaj egyszerre termelhet
mérgeket és gyógyhatású vegyületeket, sőt a két ellentétes hatás egy vegyület esetében is sokszor
csak az alkalmazott dózis kérdése. Számos gyógyító gomba vesz körül minket. Ismerjük meg hát
közelebbről kalapos barátainkat.
 
A múlt sok évezredes homályába vész azoknak a tapasztalatoknak az eredete, amelyeket az ember a
gombák gyógyító hatásáról szerzett. A természeti népek is ismerték néhány gomba csodálatos
hatóerejét, amelyet varázslatokban, szertartásokban alkalmaztak. Mivel a régi időkben a varázslás és
a gyógyítás nem vált el egymástól, feltehető, hogy tapasztalatokat szereztek egyes betegségek
gombákkal való gyógyításában is. Ezeknek az ismereteknek egy része napjainkig fennmaradt a népi
gyógyászatban (pl. a taplógombák sebkötözőként való alkalmazása).
 
Gombákkal a keringési betegségek ellen
A magasabb rendű, általánosan ''kalapos gombák''-ként ismert bazídiumos gombák csoportjában az
utóbbi évtizedekben olyan új hatóanyagokat fedeztek fel, amelyek gyógyászati alkalmazása egyre
fokozódó jelentőségű.
 
Ezek az anyagok olyan, korunkban jelentős betegségek gyógyításában hoztak átütő sikert, mint pl. a
magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a különböző daganatos megbetegedések és az AIDS. A
klinikai vizsgálatok sok esetben bizonyították egyes, a népi gyógyászatban már régen használt
gombák gyógyhatását. Ezek közül a gombák közül talán a legfontosabb a shii-take, amelyet már a
Ming-dinasztia idejében mint ''életelixírt'' tartottak számon a kínai orvosok. Ezt a gombát a Távol-
Keleten a mai napig nagy mennyiségben fogyasztják.
 
Ma már Magyarországon is foglalkoznak shii-take termesztéssel, elsősorban exportcélokra. Ennek a
gombának a vérlipidszint-csökkentő hatását a hatvanas években fedezték fel japán kutatók.
Bebizonyították, hogy az 5%-nyi shii-take gombával kiegészített étrend 24–45%-kal csökkenti a vér
koleszterinszintjét, valamint a triglicerid- és foszfolipidszintet. Mivel a magas vérzsírszint egyike a
jóléti államokban népbetegségnek számító érrendszeri megbetegedések legfontosabb
rizikófaktorainak, a felfedezés óriási jelentőségű.
 
A gombák hatóanyagai
A gomba koleszterinszint-csökkentő hatóanyaga, az eritadenin (más néven lentizin, vagy lentinacin).
Hasonló hatású anyagokat tartalmaz a shii-take mellett sok más gomba is, pl. a késői laskagomba, a
téli fülőke, stb.
 
A gombafélék más bioaktív növényi hatóanyagokat is tartalmaznak, különösen ergokalciferolt, amely
a D-vitamin egyik formája, és amelynek rákmegelőző hatását többek között egy, a Journal of
Agricultural and Food Chemistryben megjelent tanulmány is bizonyította.
 
A gomba nemcsak D2-vitaminban gazdag, de bőven tartalmaz idegerősítő hatású B-vitaminokat,
szívvédő káliumot, rezet és szelént is, amely ugyancsak hatékony a rákmegelőzésben, az
immunerősítésben és a pajzsmirigy serkentésében. Ráadásul amellett, hogy több fajtája elérhető
egyes piacokon, rengetegféleképpen elkészíthető, így sosem válik unalmassá.